Sairaudet

Allergia- ja astmaliitto: Siitepölyn määrää tärkeämpää on allergiaoireiden hyvä hoito

Antihistamiinien käyttöä ei tarvitse aloittaa viikkoja ennen siitepölykauden alkua vaan vasta oireiden ilmaantuessa. Lue lisää.

9.3.2017 Terve.fi

Siitepölykauteen ei tarvitse varautua aloittamalla lääkitystä varmuuden vuoksi. Nykyisten antihistamiinien teho alkaa nopeasti. Allergiaoireita voi helpottaa joko antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja nenäsumutteilla. Siedätyshoito on myös hyvä vaihtoehto. Se aloitetaan aina syksyllä, kun ilmassa ei ole siitepölyä.

- Antihistamiinien käyttöä ei tarvitse aloittaa viikkoja ennen siitepölykauden alkua vaan vasta oireiden ilmaantuessa. Sen sijaan nenäsuihkeiden ja silmätippojen käyttö on hyvä aloittaa hieman ennakoivasti, koska paikallishoidot vaikuttavat tehokkaimmin vasta säännöllisessä käytössä, asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta sanoo.

Itselle parhaiten tehoavat allergialääkkeet löytyvät kokeilemalla.

- Tutkimusten mukaan antihistamiinien tehoissa ei ole eroja. Ihmiset reagoivat kuitenkin yksilöllisesti eri lääkkeisiin. Jos yksi tuote ei tunnu tehoavan, kannattaa kokeilla toista antihistamiinia, jossa on eri vaikuttava aine. Sopivimmat silmätipat ja nenäsuihkeet löytyvät myös kokeilemalla, Anne Vuorenmaa sanoo.

Myös nenäkannu on hyvä apuväline nenän puhdistamiseen allergisessa nuhassa.

Parittomina vuosina vähemmän siitepölyä

Koivun kukinnalla on ollut Etelä-Suomessa jo parikymmentä vuotta vuorovuotinen rytmi. Parillisina vuosina pölyä on ollut enemmän kuin parittomina.

- Lopulta kevään säät ratkaisevat, kuinka hyvin siitepölyt pääsevät ilmoille. Esimerkiksi viime keväänä norkkojen perusteella ennustettiin heikkoa kukintaa, mutta lopulta siitepölyä oli ainakin Kaakkois-Suomessa keskivertokevään verran, sanoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituuttista.

Siitepölytiedotteita seuratessa on myös hyvä ottaa huomioon, että siitepölyn määrät saattavat vaihdella paikallisesti. Siksi allergiaa myös hoidetaan yksilöllisesti vasta oireiden ilmaantuessa.

Allergia- ja astmaliiton mukaan siitepölyn määrää tärkeämpää on se, että allergiaoireet hoidetaan oikein ja tehokkaasti.

Lähde: Allergia- ja astmaliiton tiedote 9.3.2017

Lue lisää:

Allergia voi ilmetä myös silmäoireina

Lasten allergiat: oireet, diagnoosi ja hoito

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi