Kauneus & Terveys

Älä syyllisty, vaikka et venyttele

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ - TRAINER4YOU - Pakollista nytkyttelyä ja tylsää venyttelyä? Personal trainer vapauttaa sinut venyttelypakosta.
Kuvat iStock

Joogatunnilla kaverin jalat taipuvat korvien taakse ja katsot kadehtien vieressä. Ollapa noin notkea. Älä suotta. Kadehtiminen ei kannata, sillä liika notkeus ei välttämättä ole hyvästä.

Venyttely solahtaa helposti samaan kategoriaan kaiken muun harjoittelun kanssa:

Jatkuvaa syyllisyyttä siitä, ettei sitä tule harjoitettua tarpeeksi. Yhden jos toisen suusta kuulee lipsahtavan, hieman syyllisyydenkatkuisesti: ”Tarttis varmaan venytellä enemmän.”

Pakonomaisia nytkytyksiä treenin päälle matolla, väkinäisiä vääntäytymisiä olohuoneen lattialle. Pitkiä, staattisia venytyksiä. Päätä polviin ja käsiä lattiaan. Tappavan tylsää ja inhottavan puuduttavaa. Julkisilla paikoilla notkeat keräävät kateuden sekaisia ihasteluja, kankikaikkoset hyväntahtoista naureskelua ja pään pudistelua.

Istumisen ja paikallaanpysymisen kangistamin jäsenin harva kykenee spagaatiin toimiston lattialla kopiokoneen edessä. Ne, keneltä se tulee luonnostaan, ei spagaatien kanssa ole ongelmia. Yliliikkuvuus on annettu syntymälahjana, ja sen kanssa elämä usein sujuu ihan hienosti. 

Syntymästään asti yliliikkuvat ovat oppineet elämään kehonsa kanssa ja hallitsevat laajat liikeratansa. Päinvastoin kuin ne, kenelle yliliikkuvuus on kehittynyt esimerkiksi trapetsilla roikkuen tai balettitunnilla. Tällöin vain jokin kehon osa, nivel tai nikamaväli voi olla yliliikkuva, mutta muualla kehossa ei ole yliliikkuvuutta.

Lihakset ja muut rakenteet joutuvat tekemään ylimääräistä työtä tukiessaan näitä paikallisesti yliliikkuvia niveliä ja sitä kautta keho voi tuntua kireältä. Venyttelyn ajatellaan tuovan tähän helpotusta.  Perinteinen, passiivinen venyttely on useimmiten kuitenkin vain oireen, ei itse syyn hoitoa – ja siten hyödytöntä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, ettei passiivisella venyttelyllä oikeastaan edes ennaltaehkäistä vammoja. Kehon kireydet ovat useimmiten koettua jähmeyttä, johon paras lääke on aktiivinen liike tasaisin väliajoin päivän aikana. Väkisin väännettyjen spagaatien sijaan tärkeämpää olisi opetella pysymään liikkeessä ja juoda riittävästi nestettä.Katso myös, miten putkirullaa käytetään.  

Tällä 9 pisteen testillä voit testata, oletko yliliikkuva:

1.      KYYNÄRNIVELEN OJENNUS: Nosta oikea käsivarsi vaakasuoraan vartalon eteen, kämmenselkä alaspäin. Ojenna kyynärpää mahdollisimman suoraksi.

o   Kyynärvarsi taipuu 10 astetta / enemmän yli vaakatason         = 1 piste

o   Sama vasemmalla käsivarrella                                                  = 1 piste

2.      POLVEN OJENNUS: Istu tuolilla ja ojenna oikea polvi niin suoraksi kuin mahdollista, ”lukkoon” asti.

o   Jos polvi taipuu 10 astetta tai enemmän yli vaakatason             = 1 piste

o   Sama vasemmalle puolelle                                                         = 1 piste

3.      ETEENTAIVUTUS: Seiso polvet suorina ja taivuta ylävartalo alas.

o   Kämmenet kokonaan lattiaan                                                        = 1 piste

4.      PIKKURILLIN TAIVUTUS: Nosta kädet vaakatasoon eteesi kämmenet alaspäin taivuta pikkurilliä ylöspäin kattoa kohti.

o   Jos pikkurilli taipuu tyvestä asti 90 asteen kulmaan suhteessa kämmeneen tai sen yli           = 1 piste

o   Sama vasemmalla puolella                                                             = 1 piste

5.      PEUKALON TAIVUTUS: Taivuta oikean käden peukaloa kohti kyynärvartta.

o   Peukalo osuu kyynärvarteen                                                        = 1 piste

o   Sama tapahtuu vasemmalla puolella                                            = 1 piste

Testin maksimipistemäärä = 9 pistettä. Jos saat 4 pistettä tai enemmän, ovat nivelesi todennäköisesti yliliikkuvat. Yksittäiset tulokset kertovat yliliikkuvuudesta sillä nimenomaisella alueella.

Muista, ettei testitulos vielä yksistään kerro mitään. Se on yksi testi muiden joukossa. Riittävällä ja hallitun monipuolisella harjoittelulla kehität ja parannat kehosi toimintaa kaikkien parhaiten.

Lihaskuntoharjoittelulla kehität voimaa nivelalueiden ympärille ja pilateksella parannat kehonhallintaa. Lähde vaikka niistä liikkeelle.

Personal trainer Liina Sievers jakaa parhaat vinkkinsä treeniin kauneusjaterveys.fi:n lukijoille. Joka viikko uudet ohjeet!Liisa Sievers työskentelee personal trainerina ja ryhmäliikunnan vetäjänä, tekee yritysvalmennuksia ja luennoi hyvinvointiin liittyvistä asioista. Hän toimii kouluttajana kouluttajana ja asiantuntija-tehtävissä Trainer4You:lla.Tutustu Trainer4Youn toimintaan tästä.

Julkaistu: 31.8.2015
Kommentoi »