Terve.fi

Älä puhu näistä masentuneen kanssa

Mitä ei kannata sanoa masentuneelle? Perheenjäsenten asenteilla oli suuri vaikutus: asenteet kykenevät joko pahentamaan tai helpottamaan masentuneen tilaa.
Teksti Toimitus

Mitä ei kannata sanoa masentuneelle? Everydayhealth.com on laatinut kevyesti nautittavan mutta yhtä aikaa informatiivisen testin, jossa voi kokeilla, kuinka hyvin osaa ottaa huomioon depressiota sairastavan.

Masennus on sairautena eri asia kuin ajoittainen mollisointuisuus, joka kuuluu elämään. Masentunut tarvitsee oikeanlaista rakastavaa tukea.

Social Psychology Quarterlyssa julkaistu tutkimus kertoo, että perheenjäsenten asenteilla oli suuri vaikutus: asenteet kykenevät joko pahentamaan tai helpottamaan masentuneen tilaa. Varsinkaan rajut tai tuomitsevat kommentit eivät auta lainkaan.

Mitä tehdä, kun kumppani ei ole poistunut talosta päiväkausiin?

Kannattaisiko sanoa, että nyt ylös ja ulos siitä sassiin?

Ei. Voi tuntua houkuttelevalta tokaista, että lopeta marina ja tee jotain. Mutta masennusta ei voi yhtäkkiä kytkeä pois päältä. Sen sijaan kerro rakkaallesi, että olet käytettävissä auttaaksesi kaikin mahdollisin tavoin.

Muistutanko, että olet oikeastaan onnekas?

Maailma on täynnä nälkää ja kurjuutta. Pitäisikö masentunutta muistuttaa siitä, miten onnekas hän oikeastaan on?

Ei kannata. Järkevätkään väitteet eivät helpota masentunutta. Voit auttaa kertomalla, että olet tietoinen läheisesi tuskasta. Sano vaikka näin: ”Olen pahoillani, että sinusta tuntuu niin pahalta.”

Mentäisiinkö yhdessä elokuviin?

Menisit vaikka kivalle kävelylle? Eikö tätäkään kannata sitten yrittää?

No, itse asiassa: kyllä masentunutta voi varovasti koettaa rohkaista aktiivisuuteen. Tarjoudu itse kaveriksi kävelylle, elokuviin tai tekemään jotain muuta läheisesi kanssa.

”Tiedän, ettei sinua huvita, mutta mentäisiinkö yhdessä?”

Auttaisiko myönteinen ajattelu?

Joidenkin ihmisten mielestä masennus on mielikuvitustauti, jonka kimppuun voi käydä myönteisillä ajatuksilla. Mutta ei.

Älä vain väitä masentuneelle, että koko hommahan on sinun päänupissasi, kuvittelua. Väite ei ole rakentava eikä oikea. Masennusta ei näe ulospäin, mutta se on lääketieteellinen tila, josta ei voi parantua ajattelemalla tai toivomalla.

Sano mieluummin, että tiedät kyseessä olevan todellinen sairaus, joka saa läheisesi voimaan huonosti.

Uskaltaako ehdottaa psykiatria?

Menisitkö juttelemaan mielenterveyden ammattilaisen kanssa? Tohtiiko tätä ehdottaa masentuneelle?

Kyllä. Hoidon etujen vahvistaminen on tärkeää. Kerro vaikka, että uskot läheisesi olon helpottavan, kun hän saa apua. Ehdota uusia vaihtoehtoja, ellei tila parane 6-8 viikossa.

Miten olisi pieni snapsi – hyväksikö?

Alkoholin ottaminen ei ole viisas neuvo. Viina voi pahentaa masennusta.

Kiva, kun kiinnostut taas!

Entäs sitten, kun läheisen olo alkaa olla parempi ja hän kiinnostuu taas asioista? Kannattaako sanoa, että kiva, kun taas kiinnostut?

Sano ihmeessä. Kommenttisi voivat kannustaa parantumisen tiellä.

Lue lisää masennuksesta:

Julkaistu: 29.11.2011
1 kommentti