Terve.fi

Akryyliamidilla yhteys syöpään


Ranskanperunoista, perunalastuista ja jopa leivästä sekä kahvista löydetty akryyliamidi on syöpäriski, ehdottaa hollantilaistutkimus. Akryyliamidin on jo aiemmin tiedetty aiheuttavan syöpää eläimille, mutta uuden tutkimuksen mukaan vaikutus on todennäköisesti sama myös ihmisillä.

Hollantilaistutkijat selvittivät lähes 121 000 ihmiseltä ravitsemustietoja 13 vuoden ajalta, vuodesta 1986 alkaen, keskittyen akryyliamidin saantiin sekä syöpiin. Tutkijat totesivat, että eniten akryyliamidia sisältävää ruokaa syöneet ihmiset sairastuivat 59 %:a suuremmalla todennäköisyydellä munuaissyöpään kuin ne, joiden ruokavalio sisälsi akryyliamidia vähiten. Erityisen suuri riski oli tupakoitsijoilla. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu yhteys akryyliamidin sekä munasarja- ja kohdunrungonsyöpien välillä.

Akryyliamidia käytetään yleisesti kosmetiikassa, muoveissa ja ruoan pakkausmateriaaleissa, mutta vuonna 2002 ruotsalaistutkimus paljasti sitä löytyvän myös tietyistä tärkkelyspitoisista ruoista, joita valmistetaan paistamalla.

“Jopa mustat oliivit ja aamiaismurot voivat sisältää tätä yhdistettä. Selvää on, että sitä on ollut ruokavaliossamme siitä asti kun ihminen alkoi lämmittää ruokaansa tulella”, kertoo professori Roger Clemens Southern Californian yliopistosta. Tutkijat kaipaavatkin lisää tutkimuksia aiheesta.

Tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition-lehdessä.

Lähde: Web MD

Syöpätaudit

Mari Kataja, farmaseutti

Julkaistu: 27.5.2008