Kauneus

Ahdistuneet ja masennusta potevat mahdollisesti alttiita vyöruusulle

Ahdistuneisuushäiriötä, masennusta tai muita mielialahäiriöitä potevat saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan vyöruusuun. Lue lisää.

1.11.2017 Terve.fi

Ahdistuneisuushäiriötä, masennusta tai muita mielialahäiriöitä potevat saattavat olla tavallista alttiimpia sairastumaan vyöruusuun, tuore tutkimus osoittaa. Samaan viittaavia havaintoja on saatu aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä. Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman.

Tutkijat tekivät havaintonsa tarkastelemalla vyöruusuun sairastuneen 190 000 tanskalaisen ja 180 000 britin terveysrekisteritietoja ja vertaamalla niitä terveiden tietoihin.

Vertailu osoitti mielialahäiriöt yleisemmiksi vyöruusuun sairastuneilla, mutta erot eivät olleet kovin suuria. Tanskalaisaineistossa yhteydet olivat voimakkaammat, ja siinä ahdistuneisuushäiriöt, vakava stressi ja sopeutumishäiriöt olivat neljänneksen yleisempiä vyöruusupotilailla. Myös masennus oli yleisempää vyöruusupotilailla. Brittiaineistossa yhteydet olivat samansuuntaisia, mutta heikompia.

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteys tarkalleen johtuu, mutta aiemmissa tutkimuksissa vyöruusu on todettu yleisemmäksi potilailla, jotka sairastavat immuunipuolustusta heikentäviä sairauksia. Onkin mahdollista, että mielialahäiriöt tai niiden lääkehoito heikentävät potilaiden vastustuskykyä ja sitä kautta altistavat vyöruusulle.

Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen. Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä. Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2017;DOI:10.1093/aje/kwx338

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi