Terve.fi

Ahdistaa - hiki kainalossa vai paniikki?

Ahdistaa - hiki kainalossa vai paniikki?
Ahdistus on tunteena kaikille tuttu ja sairaaksi voisi sanoa henkilöä, joka ei ole ikinä ahdistusta kokenut.
Julkaistu: 13.7.2006

Jännitys, levottomuus ja ahdistus ovat normaaleja tuntemuksia ja kuuluvat tiettyihin elämäntilanteisiin. Milloin sitten ahdistus, paniikki ja jopa kauhu valtaavat tilaa, ja jännitys estää normaalin toiminnan tai tekee tietyistä toiminnoista jopa ylitsepääsemättömiä?

Normaalitilanteissa ahdistuneisuus ja huolestuneisuus toimivat tarkoituksenmukaisesti suojakeinoina ja auttavat kehityksessä sekä kannustavat parempiin suorituksiin.

Ahdistuneisuushäiriöiksi luetaan yleistynyt ahdistuneisuus, paniikkihäiriö, fobiat, traumaperäinen stressireaktio ja pakko-oireiset häiriöt.

Veteen piirretty viiva

Töissä odottava palaveri tai sukujuhlilla odottava puhe voivat olla melkein kuolemaksi ahdistuneisuushäiriöistä kärsiville.

Milloin sitten puhutaan sairaudesta ja mikä on normaalia? Selkeää rajaa ei voida vetää normaalin ja epänormaalin välille. Yleistyneessä ahdistuneisuudessa tuskaisuus ja ahdistus ovat jatkuvaa, eivätkä ole sidoksissa mihinkään tilanteeseen. Silloin kun kohtaukselliset oireet haittaavat merkittävästi henkilön toimintakykyä voidaan myös puhua sairaudesta.

Oireet ovat moninaiset ja yksilölliset. Usein potilaat valittavat useita oireita, kuten rintakipua, vatsavaivoja, sydämen tykytystä, lihaskipuja ja hengenahdistusta.

Psyykkistä oireista ahdistukset ja pelot, unihäiriöt ja masennus ovat tyypillisiä ahdistuksesta kärsiville. Alkoholi on erittäin hyvä ahdistuksen lieventäjä, mutta lääkkeenä huono. Huolestuttavan suuri osa ahdistuneisuudesta kärsivistä on myös alkoholin ongelmakäyttäjiä. Taustalla voi olla myös yhtenevät muutokset aivojen biologiassa.

Ahdistuksen hoito vaatii aikaa

Yleistynyt ahdistus on yleinen sairaus, 4-7 prosenttia Suomen väestöstä sairastaa sitä. Hoitoprosessi on pitkä ja vaatii resursseja sekä potilaalta ja hänen läheisiltään että hoitavalta yksiköltä.

Keskeisiä hoitomuotoja ovat erilaiset psykoterapiat ja neuvonta. Terapia voi olla tukevaa yksilöterapiaa tai ryhmäterapiaa, kognitiivinen terapia taas opettaa uusia tapoja, joilla hallita itseään. Lääkevaihtoehdot ovat laajentuneet uusien masennuslääkkeiden ansiosta ja yhä useammalle on löydettävissä sovipa lääkitys. Valitettavasti osaa potilaista ei saada täysin oireettomiksi, ja oireilun uusiminen on yleistä.

Huolehdi itsestäsi – hae tarvittaessa apua

Tunnistamalla oireesi osaat hakea ja pyytää tarvittaessa apua. Käymällä läpi yksinkertaisen oirekaavion saat suuntaa antavan kuvan siitä, kärsitkö yleistyneestä ahdistuneisuushäiriöstä:

Lisäksi voi esiintyy laajasti erilaisia fyysisiä oireita.

Kommentoi »