Terve.fi

Tutkimusryhmän kova väite - skitsofrenian perimmäinen syy vihdoin selvitetty

Tutkimusryhmän kova väite - skitsofrenian perimmäinen syy vihdoin selvitetty
Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa selvittäneet mahdollisen skitsofreniaan johtavan molekyylitason prosessin. Taustalla on geenimutaatio, joka saa aikaan aivojen harmaan aineen tuhoutumisen
Julkaistu 16.4.2016

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa selvittäneet mahdollisen skitsofreniaan johtavan molekyylitason prosessin, uutisoi The Washington Post. Helmikuun alussa Nature-lehdessä julkistetun tutkimuksen mukaan skitsofrenian taustalla on jo lapsuudessa ja nuoruudessa kehittyvä aivojen ilmiö.

Tutkimukseen osallistui lähes 77 tuhatta ihmistä 22 eri maasta.

Muun muassa Broad Instituten, Harvardin lääketieteellisen laitoksen ja Bostonin lastensairaalan yhteistutkimuksessa selvisi, että skitsofrenian takana on niin kutsuttu ”synaptinen leikkaus” ja siihen perityt geenivariantit.

Erityisesti lapsuudessa ja teini-iässä ilmenevässä ilmiössä neuronien tarpeettomaksi jääneet synapsit poistuvat ja tekevät tilaa uusille yhteyksille neuronien välillä. Kuudennessa kromosomissa ilmenevän C4-geenin variantit – varsinkin C4A – aiheuttavat kuitenkin sen, että synaptinen leikkaus karkaa käsistä ja synapseja tuhoutuu huomattavasti enemmän, mikä johtaa aivojen harmaan aineen merkittävään vähenemiseen.

Nyt skitsofreniasta kärsivien harmaan aineen ohenema pystytään viimein jäljittämään tiettyyn ilmiöön ja mikä tärkeämpää, hoitokeinoja voidaan tulevaisuudessa suunnata ennaltaehkäiseviksi. Tulokset ovat käänteentekeviä, sillä niiden pohjalta voidaan jo suunnitella hoitoja, joita ei vielä vuosi sitten olisi pidetty järkevinä.

Lue lisää:

1 kommentti