Terve.fi

Häviääkö lääkäri somelle tai uskomushoitajalle?

Häviääkö lääkäri somelle tai uskomushoitajalle?
Cayennepippuria sydänkohtaukseen? Viralliset terveyssuositukset romukoppaan? Tutkittu tieto ei näytä riittävän ihmisille, sanoo Ulla Järvi. On kuitenkin olemassa tutkimusta myös siitä, ettei ihmisten luottamus tieteeseen ole hävinnyt.
Julkaistu: 12.2.2016

Cayennepippuria sydänkohtaukseen? Viralliset terveyssuositukset romukoppaan? Tutkittu tieto ei näytä riittävän ihmisille, sanoo Ulla Järvi. On kuitenkin olemassa tutkimusta myös siitä, ettei ihmisten luottamus tieteeseen ole hävinnyt.

Itseoppineet “terveysgurut” ja maallikot haastavat tieteeseen pohjaavat asiantuntijat. Tutkittu tieto ei näytä riittävän ihmisille, vaikka saatavilla on enemmän tieteellistä tutkimustietoa kuin koskaan, toteaa Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri, FT Ulla Järvi Lääkäripäiville 2016 laatimassaan tiedotteessa.

Järvi puhui Lääkäripäivillä 2016 aiheesta ”Häviääkö tiede humpuukille?”.

Tutkimukset: tieteeseen luotetaan

Järven mukaan tiede ei häviä humpuukille – mutta media haastaa asiantuntijat. Saattaa herkästi näyttää siltä, että julkisessa debatissa tiede häviää humpuukin humuun. Kotimainen ja kansainvälinen tutkimustieto eivät kuitenkaan Järven mukaan tue tätä käsitystä.

– Tiedebarometrit osoittavat suomalaisten luottamuksen tieteeseen olevan yhä vahvaa, ja yliopistot ovat organisaatioiden arvostusmittareissa korkealla.

– Vuonna 2014 julkaistu suomalaistutkimus (Ahlmen-Laiho, ym.) osoitti suomalaisten terveystoimittajien sitoutuvan tietolähteissään selvimmin lääkäreihin ja lääketieteelliseen tutkimukseen. Uskomushoitojen edustajat ja sosiaalinen media olivat toimittajien näkemyksen mukaan kaikkein epäluotettavimpia tietolähteitä.

Tutkijat ja toimittajat mukaan some-keskusteluun

Järvi rohkaisee tutkijoita ja toimittajia mukaan some-keskusteluun, jotta virheelliset näkemykset saisi liikaa rehotustilaa.

Asiattomat ja epäkorrektit some-kommentit ruokkivat kielteistä suhtautumista tutkimustietoon, sanoo Järvi. Tiedeuutista käsittelevän some-postauksen perässä tulevien kommenttien sävy vaikuttaa siihen, miten lukija tulkitsee itse uutisen sisällön, Järvi nostaa esille amerikkalaistutkijoiden (Moss-Racus ym.) tuloksen.

– Tästä on meillä vielä liian vähän puhuttu. Tarkoittaahan se sitä, että tutkijat ja asiantuntijat eivät saisi jäädä vain päivittelemään esimerkiksi haastatteluidensa saamaa epäilevää kommentointia – jopa trollausta. Niin tutkijoiden kuin toimittajienkin olisi syytä lähteä ainakin jollain tasolla mukaan some-keskusteluun, koska silloin keskustelun sävy yleensä rauhoittuu ja asiapitoisuus kasvaa.

Hämmentävät ”terveysgurut”: cayennepippuria sydänkohtaukseen?

Tutkitun tieteellisen tiedon, uskomusten ja mielipiteiden rinnakkaiselo mediassa hämmentää ihmisiä, näkee Järvi.

Hän on pannut merkille, että esimerkiksi rokotusten vastustajista käytetään mediassa usein sanaa ”rokotuskriittiset”. Puhutaan myös koululääketieteestä ikään kuin ”vaihtoehtolääketiede” olisi sen todellinen vaihtoehto. Lehtijutuissa saatetaan nostaa ”hiilihydraattitietoiset” tiedostavammiksi kuin virallisten ravitsemussuositusten noudattajat, jotka syövät leipää ja perunaa.

Naistenlehden haastattelussa nuorimies, ”itseoppinut terveysguru” toteaa, että sydänkohtauksen sattuessa hän ottaisi cayennepippuria, soittaisi ambulanssin ja katsoisi, tarvitaanko ensihoitoa enää.

– Kuvassa hän haistelee kaupassa epäluuloisen näköisenä avomaankurkkua. Kriittinen ja tietoinen kuluttaja siis?

– Tutkijat istutetaan tv-keskusteluihin maallikoiden ja itseoppineiden terveysgurujen saman pöydän ääreen, vaikka toimittajatkin tuntevat tämän false balance -asetelman riskit.

– Valheellinen tasapaino (false balance) jättää median yleisön ratkaistavaksi, kumpi pöydänkulma on enemmän oikeassa. Jos tieteilijät ja asiantuntijat sortuvat ylimielisyyteen tai piiloutuvat vaikean terminologian taakse, yleisö kallistuu sen ryhmän puolelle, jonka edustajaan itse voimakkaimmin samastuu.

Lähde:

Ulla Järven tiedote Lääkäripäivillä 2016

Järven mainitsemat lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »