Terve.fi

Tämän takia kahvi valvottaa

Tämän takia kahvi valvottaa
Kofeiinin nauttiminen iltaisin ei ole hyvä idea niille, jotka haluavat ajoissa nukkumaan.
Julkaistu 28.9.2015

Iltakahvi kuuluu monen ihmisen iltarutiiniin, mutta uuden tutkimuksen mukaan se ei ole kovin hyvä ajatus, uutisoi NBC News.

Harvard Medical Schoolin ja Coloradon yliopiston tutkijat havaitsivat, että kofeiini häiritsee vuorokausirytmiä. Esimerkiksi tuplaespresson sisältämä kofeiinimäärä siirtää sisäistä kelloamme keskimäärin 40 minuutilla.

Kirkas valo pahentaa vaikutusta

Pahemmaksi tilanne muuttuu, jos kofeiiniin yhdistetään kirkasta valoa. Kolmen tunnin annos kirkasta valoa ennen nukkumaanmenoa siirtää sisäistä kelloa 85 minuutilla eteenpäin. Kun kirkkaan valon yhdistää kofeiiniin, sisäinen kello siirtyy yhdellä tunnilla ja 45 minuutilla.

Tutkimukseen osallistui viisi vapaaehtoista, jotka suostuivat mukaan hyvin intensiiviseen, 49 päivää kestävään kokeeseen. Siinä heidät altistettiin kirkkaalle valolle, hämärälle valolle, kofeiinille ja lumeaineille, jotta tutkijat näkisivät, mitä osallistujien vuorokausirytmille tapahtuisi.

Osallistujat lupasivat olla juomatta alkoholia tai kofeiinipitoisia juomia ja olla ottamatta lääkkeitä tai huumeita tutkimuksen aikana, ellei se kuulunut tutkimukseen.

Apua aikaerorasitukseen?

Tutkijat ottivat osallistujilta sylki-, veri- ja solunäytteet. He havaitsivat, että kofeiini voi estää adenosiinin sisään päästäviä solureseptoreja toimimasta. Adenosiini on viestejä kantava kemikaali, joka edistää nukkumista.

Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat selittämään, miksi monet kahvin ystävät ovat yöeläjiä. Lisäksi tulokset voivat antaa tietoa siitä, miten esimerkiksi aikaerorasituksesta voi selvitä helpommalla, he uskovat. Lisätutkimukset ovat kuitenkin vielä tarpeen varsinkin kofeiinin ja aikaerorasituksen yhteydestä.

Lähde: NBC News

Kommentoi »