Terve.fi

Uusi rokote suojaa lapsia helikobakteeri-infektiolta

Uusi rokote suojaa lapsia helikobakteeri-infektiolta
Kiinalaistutkimuksen mukaan suun kautta otettava rokote antaa suojan Helicobacter pylori -infektiota vastaan. Lue lisää.

Kiinalaistutkimuksen mukaan suun kautta otettava rokote antaa suojan Helicobacter pylori -infektiota vastaan. Ainakin puolet koko maapallon väestöstä kantaa helikobakteeria. Toistaiseksi mikään rokote ei ole osoittautunut tehokkaaksi ihmisillä.

Kiinalaisen tutkimusryhmän kehittämä rokote testattiin lähes 4500 lapsella. Todettujen helikobakteeri-infektioiden perusteella rokotteen teho oli noin 72% ensimmäisenä vuonna, 55% toisena vuonna ja 56% kolmantena vuonna rokotuksen jälkeen. Vain 7% lapsista sai rokotteesta reaktion. Kaikki haittavaikutukset olivat lieviä ja hävisivät vuorokauden kuluessa. Vakavia sivuvaikutuksia ei ilmennyt.

Koska rokotteen teho kesti kolme vuotta, sen käyttö vähentäisi huomattavasti helikobakteeritartuntoihin liittyviä mahatulehduksia, vatsahaavoja ja mahasyöpiä, tutkijat raportoivat. Pitkäaikaiset seurannat ovat kuitenkin tarpeen, jotta helikobakteeriin liittyvien sairauksien väheneminen voidaan todentaa. Myös tehosteannosten käyttöä paremman suojan saavuttamiseksi kannattaa vielä tutkia.

Tohtori Philip Sutton, joka kirjoitti artikkelin esipuheen, kertoo Reutersille olevansa hyvin yllättynyt siitä, että rokote tarjosi mitään suojaa.

-Helikobakteerin rokotetutkimus on ollut alamaissa viime vuodet, koska niin moni koe on epäonnistunut.

Suurin osa infektioista saadaan lapsuudessa, joten ihannetilanteessa rokotteen pitäisi suojata bakteerilta ainakin 10-15 vuoden ajan. Sutton toivookin, että tämä tutkimus poikii lisää kiinnostusta aiheeseen. Vielä ei tiedetä kuinka suuri osa helikobakteerin saavista lapsista sairastuu myöhemmin vatsahaavaan tai mahasyöpään. Voi olla, että osa lapsista hyötyisi rokotteesta, mutta osa ei todennäköisesti sairastu bakteerista huolimatta.

Tutkimus: Lancet

Uutinen on referoitu Reuters Health -uutispalvelusta, jota pääsevät lukemaan Lääkäriportaali.fi-palvelun jäsenet.

Lue myös:

Julkaistu: 9.10.2015
Kommentoi »