Terve.fi

Helikobakteeri pysyy kurissa antibioottien säännöstelyllä


Antibioottien käytön rajoittaminen on helpottanut helikobakteerin hoitoa Suomessa, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Lue lisää.

Antibioottien käytön rajoittaminen on helpottanut helikobakteerin hoitoa Suomessa, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Helikobakteerin hoito on helpompaa Suomessa kuin monissa muissa maissa, koska tärkeintä bakteerin häätämiseen tarvittavaa antibioottia (klaritromysiini) käytetään maltillisesti muiden sairauksien hoidoissa. Toiseksi yleisin antibiootti (metronidatsoli) tehoaa bakteeriin melko huonosti erityisesti naisilla, koska antibioottia käytetään myös gynekologisten infektioiden hoitoon.

Yleensä jo lapsuudessa tarttunut helikobakteeri aiheuttaa 10–20 prosentille kantajistaan maha- ja pohjukaissuolihaavan, joillekin jopa mahasyöpää. Vain muutamat antibiootit tehoavat helikobakteerin häädössä, ja näitä lääkkeitä käyttäneillä bakteeri voi olla vastustuskykyinen, jolloin hoito voi epäonnistua. Tutkimuksessa selvitettiin 342:n potilaan avulla helikobakteerin vastustuskykyä ja herkkyyttä tavallisimmin käytetyille antibiooteille eri puolilla Suomea.

Tulokset osoittivat, että jopa 98 prosenttia helikobakteereista oli herkkiä tärkeimmälle antibiootille. Sen varaan rakennettu hoito onnistui yli yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.

Hyvä hoitotulos johtuu siitä, että Suomessa antibioottien käyttö on suhteellisen pidättyväistä, ja 1991 Suomessa annettiin yleinen ohje välttää klaritromysiinin sukuisten antibioottien käyttöä hengitystieinfektioissa.

Etelä-Euroopassa näitä antibiootteja määrätään löyhemmin: Ranskassa käyttö on kolminkertaista, ja siellä jopa 20 prosenttia helikobakteereista on vastustuskykyisiä kyseiselle antibiootille.

Lähde: Helsingin yliopisto – Koivisto Tarmo, väitöskirja 6.6.2008

Lue koko väitös: Helicobacter pylori: resistance and treatment results in Finland

Lue lisäksi:

Uusi rokote suojaa lapsia helikobakteeri-infektiolta

Helikobakteeri hyvä häätää oireettomaltakin

Julkaistu: 11.6.2008