Terve.fi

Helikobakteerin häätäminen voi ehkäistä mahasyöpää


Helikobakteeri kannattaa mahdollisesti häätää elimistöstä, vaikka se ei aiheuttaisi lainkaan oireita. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ehkäisisi mahasyövän kehittymistä ainakin väestöissä, joissa mahasyöpä on yleinen.

Helikobakteeri kannattaa mahdollisesti häätää elimistöstä, vaikka se ei aiheuttaisi lainkaan oireita. Tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ehkäisisi mahasyövän kehittymistä ainakin väestöissä, joissa mahasyöpä on yleinen.

Helikobakteerin aiheuttama infektio on maailmanlaajuisesti katsottuna hyvin yleinen, mutta se on harvinaistunut länsimaissa hyvän hygienian ja antibioottien runsaan käytön seurauksena.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuuden satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella helikobakteerin häätäminen pienentää mahasyövän riskiä noin 30 prosenttia. Suuren mahasyöpäriskin alueilla – kuten Kiinassa tai Japanissa – tämä tarkoittaa yhtä estettyä tapausta jokaista 15 hoidettua kohden. Länsimaissa vaikutus on kuitenkin huomattavasti pienempi.

Tutkijoiden havainnot viittaavat vahvasti siihen, että mahasyövän riskimaissa helikobakteeri kannattaisi häätää kaikilta riippumatta siitä onko heillä oireita vai ei, mutta länsimaita koskeva tutkimusnäyttö on liian vähäistä, jotta samaa voisi suositella varauksetta meillä. Helikobakteeri aiheuttaa myös mahahaavoja, joten myös ne todennäköisesti vähenisivät.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Lähde: BMJ 2014

Lue lisää:

Asiantuntija vastaa: Raskaus ja helikobakteeri?

Tupakointi ja helikobakteeri vaaraksi vatsalle

Helikobakteeri hyvä häätää oireettomaltakin

Julkaistu: 16.6.2014