Terve.fi

Kuivaako suuta? Lue tästä syyt, oireet ja hoitokeinot

Kuivaako suuta? Lue tästä syyt, oireet ja hoitokeinot
Suun kuivumista voivat aiheuttaa muun muassa tietyt lääkkeet, tupakointi tai huono syljeneritys.
Julkaistu 31.8.2015

Kuivaan suuhun on olemassa monia syitä, kuten esimerkiksi huono syljeneritys, tietty lääkitys tai tupakointi. Tähän artikkeliin on listattu WebMD.comin kokoamaa hyödyllistä tietoa kuivan suun aiheuttajista, oireista ja hoitokeinoista.

Sylki

Suu alkaa tuntua kuivalta, jos syljeneritys takkuilee. Sylki on tärkeää ruoan ja juoman maistamisessa sekä ruoansulatuksessa. Se huuhtoo suusta pois ruoan jäämiä ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä.

Kuiva suu, kuiva iho

Jos sylkeä ei ole tarpeeksi, iho suussa ja suun ympärillä tuntuu kireältä ja kuivalta. Huulet ja suupielet saattavat halkeilla, ja myös kieli voi tuntua kuivalta ja karhealta. Jopa nieleminen ja puhuminen voi tuntua vaikealta.

Lääkkeet ja kuiva suu

On olemassa yli 400 erilaista lääkettä, jotka voivat aiheuttaa suun kuivumista. Näihin kuuluvat myös reseptivapaat allergia- ja flunssalääkkeet. Reseptilääkkeistä kuivaa suuta voivat aiheuttaa verenpainelääkkeet, yliaktiiviseen rakkoon määrätyt lääkkeet sekä mielialalääkkeet.

Myös jotkut lääketieteelliset toimenpiteet, kuten syövän säteilyhoito, voivat kuivattaa suuta, koska ne saattavat vahingoittaa sylkirauhasia. Kemoterapia taas saa joskus syljen muuttumaan paksuksi ja sitä kautta suun tuntumaan kuivalta.

Muita kuivan suun aiheuttajia

Kuiva suu voi johtua myös taudista nimeltä Sjögrenin syndrooma. Se on autoimmuunisairaus, jossa valkosolut kuivattavat kyynel- ja sylkirauhasia. Myös diabetes tai HIV/AIDS voivat kuivattaa suuta.

Tupakointi

Suun kuivuminen on vain yksi monista syistä, joiden takia tupakointi kannattaa lopettaa. Tupakointi itsessään ei aiheuta suun kuivumista, mutta se voi pahentaa vaivaa. Myös alkoholi ja kofeiini voivat kuivattaa suuta.

Kuivan suun hoito

Keskustele ongelmasta lääkärisi tai hammaslääkärisi kanssa. Jos suun kuivuus ei johdu jostakin lääkkeestä, kyseessä voi olla jokin terveydellinen ongelma.

Huolehdi hampaistasi

Kuiva suu voi tarkoittaa sitä, että hampaiden terveydessäkin saattaa olla ongelmia. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä. Muista myös pestä hampaat päivittäin ja käyttää hammaslankaa. Jos et voi harjata hampaita heti ruoan jälkeen, huuhtele suusi ainakin vedellä. Hörpi päivän aikana vettä ja käytä alkoholitonta suuvettä suun huuhteluun.

Paranna syljeneritystä

Syljeneritystä voi lisätä sokerittomilla imeskelykarkeilla tai sokerittomalla purukumilla. Reseptivapaana saa myös syljenkorvaajia, joista voi olla tilapäistä apua ongelmaan.

Muita vinkkejä kuivaan suuhun

Juo usein vettä pitääksesi suusi kosteana. Jätä kuitenkin väliin sokeriset, happoiset ja kofeiinipitoiset juomat. Veden tai maidon juominen aterioilla auttaa ruoan pureskelussa ja nielemisessä.

Kannattaa myös hankkia makuuhuoneeseen ilmankostutin, sillä se voi helpottaa kuivan suun oireita.

Lähde: WebMD.com

1 kommentti