Kserostomia eli potilaan kokema suun kuivuuden tunne voi johtua monesta syystä.
Tavallisin syy suun kuivuuteen on syljenerityksen vähentyminen. Tutkimusten mukaan jopa 25 % aikuisväestöstä ja 60 – 80 % naisista kärsii kuivasta suusta. Ikääntyminen ja lääkitykset lisäävät kuivan suun todennäköisyyttä.
Tyypillinen kuivasta suusta kärsivä potilas on vaihdevuosi-iän ylittänyt nainen, joka käyttää 3 – 4 erilaista lääkettä päivittäin. Mitä useampaa lääkettä potilas käyttää, sitä todennäköisempää on lääkitysten sivuvaikutuksista johtuva kuiva suu.
Terve aikuinen erittää sylkeä vuorokaudessa 0,5 – 1 litraa. Sylki on pääosin vettä. Sylkeä tuottavat suuret ja pienet sylkirauhaset. Suuret sylkirauhaset tuottavat pääosan syljestä. Öisin sylkeä erittyy ainoastaan pienistä sylkirauhasista. Koska pienet sylkirauhaset erittävät sylkeä vain vähän, voi suu tuntua kuivalta aamuisin erityisesti suuhengittäjästä.
Mistä kuiva suu johtuu
Syljen erityksen väheneminen voi johtua lääkityksistä, yleissairauksista tai hormonaalisista syistä. Vähentyneen syljen erityksen diagnoosi perustuu hammaslääkärin tekemään syljen eritysnopeuden mittaukseen.
Tavallisimmat syljen eritystä vähentävät ja sen seurauksena suun kuivumista aiheuttavat lääkevalmisteet ovat sydän- ja verisuonirairauksien hoidossa käytettävät lääkkeet, diureetit eli nestettä poistavat lääkkeet, inhaloitavat astmalääkket, psyykenlääkkeet ja allergialääkkeinä käytettävät antihistamiinit.
Yleissairauksista diabetes (tyyppi 1), reumataudit, Sjögrenin syndrooma, anoreksia ja bulimia aiheuttavat syljen erityksen vähenemistä ja suun kuivumista.
Pään alueelle saatu sädehoito aiheuttaa sylkirauhasten toiminnassa ja syljen koostumuksessa pysyviä vaurioita.
Naisilla hormonaaliset muutokset kuten raskaus ja vaihdevuodet vähentävät syljen eritystä. Vaihdevuosien estrogeenikorvaushoidosta on jonkin verran apua myös kuivaan suuhun.
Aiheuttaa monenlaista haittaa
Suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymistä syljen hampaita huuhtelevan vaikutuksen vähentyessä. Kuivassa suussa sieni-infektio on myös todennäköisempi.
Suun kuivuminen voi aiheuttaa kiusallisia tuntemuksia suun limakalvoilla, kuten poltetta, kirvelyä ja kipua.
Makuaistin muutokset, metallinmaku suussa, puhumis- ja nielemisvaikeudet, kielikipu, sylkirauhasten tunnusteluarkuus ja mahdollisen irtoproteesin käyttövaikeus ovat myös tyypillisiä kuivan suun ongelmia.
Kuivaa suuta voidaan hoitaa
Tärkeintä kuivan suun hoidossa on limakalvojen säännöllinen kostuttaminen vedellä.
Kuivan suun hoitoon voi kokeilla myös erilaisia suun huuhteita, kuten kamomillateetä ja fysiologista suolaliuosta sekä apteekeista saatavia kuivan suun hoitotuotteita, kuten keinosylkeä. Yöksi suun limakalvoille voi sivellä ruokaöljyä.
Omaa jäljellä olevaa syljeneritystä voi kiihdyttää pureskelulla, runsaalla veden juonnilla ja ksylitolivalmisteiden käytöllä.
Kuivasuinen potilas on aina kariesriskipotilas. Kuivasuisten potilaiden hampaiden kotihoito eli hampaiden huolellinen ja säännöllinen puhdistus fluorihammastahnalla on ensiarvoisen tärkeää hampaiden reikiintymisten ehkäisyssä.
Jos tavallinen hammastahna ärsyttää kuivia limakalvoja, on apteekeista saatavana erityisiä kuivan suun fluorihammastahnoja. Erilaisten fluorivalmisteiden käyttö on myös suositeltavaa.
Paras kuivan suun hoitotulos saavutetaan silloin, kun potilas on motivoitunut omaan hoitoonsa.