Sairaudet

Ruokakuidut ehkäisevät kasvaimia

Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja. Lue lisää.

24.8.2015 Terve.fi

Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin, tuore brittitutkimus vahvistaa. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja.

Brittien tulosten perusteella runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat sairastuvat paksusuolen alapään syöpään noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruoassa on vähänpuoleisesti kuituja. Lisäksi heillä on paksu- ja peräsuolen alapään adenooma-kasvaimia noin neljänneksen epätodennäköisemmin. Adenoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joista voi kehittyä varsinaisia syöpäkasvaimia.

Kuitupitoinen ruoka on yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa. Todennäköisesti kuidun lisäksi osa nyt havaituista yhteyksistä selittyykin terveellisen ruokavalion muilla puolilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition lehdessä. Tulokset perustuvat yli 76 000 potilaan terveystietoihin ja suolitähystyksiin.

Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2015

Lue lisää:

Tietopaketti paksu ja peräsuolen syövistä: Paksu- ja peräsuolen syöpä, oireet, aiheuttaja ja hoito

Kuitupitoinen ruoka ehkäisee sydänsairauksia

Kuitupitoinen ruoka auttaa laihduttajaa – lue mitä kannattaa syödä!

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi