Terve.fi

Ruokakuidut ehkäisevät kasvaimia

Ruokakuidut ehkäisevät kasvaimia
Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja. Lue lisää.

Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin, tuore brittitutkimus vahvistaa. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja.

Brittien tulosten perusteella runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat sairastuvat paksusuolen alapään syöpään noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruoassa on vähänpuoleisesti kuituja. Lisäksi heillä on paksu- ja peräsuolen alapään adenooma-kasvaimia noin neljänneksen epätodennäköisemmin. Adenoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joista voi kehittyä varsinaisia syöpäkasvaimia.

Kuitupitoinen ruoka on yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa. Todennäköisesti kuidun lisäksi osa nyt havaituista yhteyksistä selittyykin terveellisen ruokavalion muilla puolilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition lehdessä. Tulokset perustuvat yli 76 000 potilaan terveystietoihin ja suolitähystyksiin.

Lue lisää:

Tietopaketti paksu ja peräsuolen syövistä: Paksu- ja peräsuolen syöpä, oireet, aiheuttaja ja hoito

Julkaistu: 24.8.2015
Kommentoi »