Terve.fi

Tästä oireesta ei usein uskalleta puhua – voi kieliä jostain vakavasta!

Tästä oireesta ei usein uskalleta puhua – voi kieliä jostain vakavasta!
Virtsankarkailu on kiusallinen vaiva ja oire, josta ei usein uskalleta puhua edes lääkärille. Tämä ei kuitenkaan ole syy jättää oiretta huomiotta.

Inkontinenssi eli virtsankarkailu on kiusallinen vaiva ja oire, josta ei usein uskalleta puhua edes lääkärille. Tämä ei kuitenkaan ole syy jättää oiretta huomiotta.

Virtsankarkailu on todella yleistä, sillä siitä kärsii noin 400 miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Yleisyydestä huolimatta aihe on vieläkin tabu.

Virtsankarkailu voi kieliä jostain vakavasta

Virtsankarkailun yleisyyden ei kannata antaa hämätä, sillä se on oire, jota ei tule jättää huomiotta. Äkillinen virtsankarkailu voi kieli esimerkiksi tulehduksesta.

Rakon toimintojen menettäminen on lääketieteellisesti kiireellinen tapaus, etenkin jos samanaikaisesti kokee selkäkipua.

Mistä muusta se voi johtua?

Tyypillisimpiä virtsankarkailun muotoja ovat stressi-inkontinenssi sekä pakkoinkontinenssi.

Stressi-inkontinenssi voi johtua synnytyksestä, ylipainosta, kirurgisista vahingoista, eturauhaseen kohdistuneesta operaatiosta tai jostain neurologisesta häiriöstä, kuten MS-taudista tai Parkinsonin taudista.

Pakkoinkontinenssi johtuu yleensä suurentuneesta eturauhasesta tai eturauhasleikkauksesta.

Et ole vaivan kanssa yksin

Virtsankarkailusta voi olla kiusallista puhua lääkärin kanssa, mutta ammattilainen tietää, mitä tehdä, sillä vaivaan on olemassa monia hoitokeinoja. Tärkeintä on tietää, että vaivan kanssa ei tarvitse olla yksin.

Vilkaise tästä neuvoja, kuinka selvityä virtsankarkailun kanssa:

Lähteet:

Julkaistu: 12.8.2015
Kommentoi »