Terve.fi

Näin puhut lääkärillesi virtsankarkailusta

Näin puhut lääkärillesi virtsankarkailusta
Virtsankarkailu on vaiva, johon kannattaa uskaltaa pyytää apua.
Julkaistu: 22.5.2015

Älä anna nolostumisen estää sinua hankkimasta apua virtsankarkailuun. Lääkärisi on tottunut näihin ongelmiin ja osaa auttaa, kunhan vain pyydät ensin apua.

Everydayhealth.com neuvoo, miten intiimistä ongelmasta kannattaa alkaa keskustelemaan lääkärin kanssa.

Keskustelun aloittaminen

Kysy ensin lääkäriltäsi hänen kokemuksistaan virtsankarkailun hoidosta, koska haluat sellaisen lääkärin, joka tuntee ongelman perinpohjaisesti. Jos vaiva ei ole lääkärillesi tuttu, pyydä häntä ohjaamaan sinut toiselle asiantuntijalle.

Älä ujostele kertoa lääkärille oireistasi, kuten tarpeesta käydä usein vessassa ja siitä, että joskus et ehdi sinne ajoissa.

Voit myös kirjoittaa etukäteen lapulle, mistä asioista haluat keskustella lääkärin vastaanotolla. Muistiinpanot auttavat saamaan itseluottamusta aiheesta puhumiseen.

Kannattaa myös ottaa itse selvää, miten virtsarakko toimii. Näin ymmärrät paremmin, mitä lääkärisi kertoo sinulle ja miten erilaiset hoitokeinot toimivat. Näihin kuuluvat käyttäytymisterapia, lääkitys, leikkaus tai erilaiset vaginaan tai penikseen sopivat laitteet.

Mitä lääkärisi tarvitsee tietää?

Mitä avoimempi olet oireistasi, sitä parempi. Kuvaile ongelmaasi mahdollisimman tarkasti ja kerro, millaisissa tilanteissa virtsankarkailua tapahtuu. Kerro, kuinka kauan vaiva on kestänyt ja millaiset tilanteet tai tapahtumat vaikuttaisivat laukaisevan sen.

Ennen lääkärin vastaanotolle menoa kannattaa pitää muutaman päivän ajan päiväkirjaa virtsarakkosi toiminnasta. Kirjoita tähän päiväkirjaan ylös kaikki mitä juot ja kuinka usein käyt vessassa. Kirjaa myös ylös, paljonko karkailua tapahtuu ja mitä olet tehnyt silloin, kun karkaaminen on sattunut.

Näiden tietojen kertominen lääkärille auttaa häntä diagnosoimaan ongelmasi.

Kysymyksiä vastaanotolle

Alle on listattu joitakin kysymyksiä, joita voit esittää lääkärillesi:

  • Mikä diagnoosini on? Lääkärisi ei pitäisi puhua sinulle vain virtsankarkailusta, koska sitä on olemassa useaa eri tyyppiä.
  • Mitä hoitoa suosittelet? Yleensä kannattaa kokeilla ensin yksinkertaisempia keinoja ja siirtyä vasta sitten radikaalimpiin hoitoihin.
  • Kuinka tehokkaita hoidot ovat? Ota selvää, kuinka paljon aikaa mikäkin hoito vie toimiakseen.
  • Onko hoidoilla sivuvaikutuksia? Kaikkien hoitojen kanssa on punnittava haitat ja hyödyt.
  • Mitä jos en tee mitään? Ota selvää, paheneeko ongelmasi, jos et ala hoitaa sitä.

Lue lisää:

Kommentoi »