Terve.fi

Lapsen nirsoilu saattaa olla merkki mielenterveysongelmasta

Asiantuntijoiden mukaan lapsen nirsoiluun ei kannata suhtautua kevyesti.

Asiantuntijat uskovat lapsen nirsoilun voivan olla merkki vakavista mielenterveyden häiriöistä, joita ei pitäisi jättää huomiotta, kertoo NZ Herald.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vanhemmat ja lääkärit, jotka pitävät nirsoilua ohi menevänä vaiheena, saattavat tehdä suuren virheen. Jopa kohtuullinen nirsoilu oli yhteydessä kohonneeseen masennukseen ja ahdistukseen tutkimuksessa, johon osallistui yli 3 000 lasta. He olivat iältään 2–6-vuotiaita.

Milloin nirsoilu on vakavaa?

Erittäin nirsojen lasten masennusriski oli yli kaksinkertainen verrattuna niihin lapsiin, jotka söivät normaalisti, tutkijat kertovat.

– Kysymys kuuluu, milloin nirsoilu on ongelma? Me emme puhu tutkimuksessamme lapsista, jotka eivät suostu syömään parsakaaliaan, vaan näiden lasten nirsoilu on paljon vakavampaa, kommentoi tutkimusta johtanut lääkäri Nancy Zucker, Duke Centre of Eating Disorders -laitoksen johtaja.

Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että yli viidesosa lapsista oli nirsoja ruoan suhteen. Näistä lapsista 18 prosenttia luokiteltiin kohtuullisen nirsoiksi ja noin kolme prosenttia äärimmäisen nirsoiksi.

Uudet keinot tarpeen

Kohtuullisesti ja vakavasti nirsoilla lapsilla havaittiin sekä masennuksen että ahdistuksen oireita.

– Näissä tapauksissa lapsen nirsoilu on jo niin vakavaa, että se alkaa aiheuttaa ongelmia. Nirsoilu voi vaikuttaa lapsen kasvuun, terveyteen, sosiaalisuuteen sekä suhteeseen vanhempien kanssa, Zucker sanoo.

Zuckerin mukaan on löydettävä uusia keinoja, joilla äärimmäisen nirsoja lapsia voitaisiin hoitaa.

Lähde: NZ Herald

Julkaistu: 10.8.2015
Kommentoi »