Terve.fi

Pyritkö täydellisyyteen? Varo loppuunpalamista!

Pyritkö täydellisyyteen? Varo loppuunpalamista!
Perfektionismi voi aiheuttaa stressiä, loppuunpalamisia sekä muita terveyshaittoja.
Julkaistu: 3.8.2015

Tuoreesta meta-analyysistä käy ilmi, että perfektionismi voi aiheuttaa stressiä, loppuunpalamisia sekä muita terveyshaittoja.

Perfektionismi sabotoi menestystä

Tutkijat selvittivät, että perfektionismi voi sabotoida menestyksesi töissä, koulussa tai urheilussa aiheuttamalla terveydellisiä ongelmia.

Perfektionistit usein murehtivat virheiden tekemisestä, pettymyksen aiheuttamisesta muille tai mahdottomien itselleen luomiensa standardien ylläpitämisestä, kertoo tutkija sekä urheilupsykologian apulaisprofessori Andrew Hill York St. Johnin yliopistosta.

- Henkilökohtaiseen suoriutumiseen liittyvät pelot ja epävarmuudet luovat stressiä ja voivat johtaa loppuunpalamiseen, kun ihmisistä tulee kyynisiä ja he lopettavat välittämisen, toteaa Hill.

Hillin mukaan perfektionismi voi myös häiritä ihmissuhteita ja tehdä takaiskuista toipumisen ongelmalliseksi, sillä kaikki virheet nähdään katastrofeina.

Suurin riski töissä

Tutkimuksessa selvitettiin, että suurin riski loppuunpalamiseen on työpaikalla.

Siinä missä urheilussa ja koulussa saadaan tunnustusta tehdystä työstä tai suorituksesta, töissä ei välttämättä saa palautetta ollenkaan. Palautteetta jääminen voi johtaa kyynisyyteen ja loppuunpalamiseen.

- Ihmisillä tulee oppia asettamaan realistisia tavoitteita, näkemään virhe oppimistilaisuutena sekä antamaan itselle anteeksi virheen sattuessa, pohtii Hill.

Hän lisää, että luovuutta, vaivannäköä sekä sisukkuutta tukevien ympäristöjen luominen auttaa myös.

Lähteet:

Kommentoi »