Terve.fi

Harmaakaihi saatetaan parantaa tulevaisuudessa ilman leikkausta

Harmaakaihi saatetaan parantaa tulevaisuudessa ilman leikkausta
Harmaakaihia voidaan ehkä tulevaisuudessa hoitaa molekyylin avulla, havaitsi kiinalaistutkimus.
Julkaistu: 26.7.2015

Kiinalaistutkijat ovat koiratutkimuksessa havainneet, että tiettyä molekyyliä sisältävillä silmätipoilla voitaisiin ehkä tulevaisuudessa parantaa harmaakaihi, jonka hoitamiseen tarvitaan tällä hetkellä leikkausta, uutisoi CTV News.

Nature-lehden verkkoversiossa julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että luonnollisesti syntyvä molekyyli nimeltä lanosteroli vähensi harmaakaihin oireita koirilla.

Halvemmalle hoidolle tarvetta

Tällä hetkellä ainoa hoitokeino tähän näköä heikentävään ja jopa sokeutta aiheuttavaan sairauteen on leikkaus. Leikkaus on yleensä yksinkertainen ja turvallinen, mutta asiantuntijoiden mukaan taudin voidaan odottaa vaikuttavan tulevaisuudessa paljon useampaan ihmiseen kuin tällä hetkellä. Uudelle, helpommalle ja edullisemmalle hoitokeinolle olisi siis tilausta.

Lanosterolin vaikutus harmaakaihiin havaittiin, kun kiinalaiset tutkijat alkoivat tarkastella perheitä, joilla harmaakaihin oli joko syntyperäistä tai perinnöllistä. Tutkimusta johtanut Kang Zhang Guangzhoun yliopistosta huomasi, että hänen kahdella hänen potilaallaan oli lanosterolin tuotannossa vaadittava geenimutaatio. Tutkijat arvelivat lanosterolin estävän harmaakaihia aiheuttavia proteiineja kerääntymästä silmiin.

Muutkin molekyylit tutkintaan

Ensimmäisessä tutkimuksessa tutkijat todistivat arvionsa oikeaksi. Myöhemmin he järjestivät kokeen, jossa koirille annettiin lanosterolia sisältäviä silmätippoja. Kuuden viikon jälkeen harmaakaihin oireet olivat vähentyneet koirilla.

Asiantuntijoiden mukaan nämä ovat ainoastaan alustavia tuloksia. Ennen ihmisillä tehtyjä tutkimuksia tutkijat ottavat vielä selvää, auttaisiko jokin muu molekyyli harmaakaihin hoidossa vielä tehokkaammin kuin lanosteroli.

Lähde: CTV News

Kommentoi »