Terve.fi

Nainen, tämä tapa kohottaa syöpäriskiäsi

Tutkimuksen mukaan naisten ei kannattaisi viettää vapaa-aikaansa istuskellen. Lue miksi.

Tutkimuksen mukaan naisten syöpäriski kasvaa 10 prosentilla, jos he istuvat vapaa-ajallaan enemmän kuin kuusi tuntia. Lisäksi nämä naiset sairastuvat todennäköisemmin tiettyihin syöpiin, kuten nopeasti leviävään rintasyöpään, munasarjasyöpään tai multippeliin myeloomaan (luuytimen syöpä), uutisoi Medscape.

Vapaa-ajan istuskelulla ei havaittu kuitenkaan olevan samanlaista vaikutusta miehiin. Tutkimustulokset julkaistiin Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehden verkkoversiossa.

Vähemmän istuvat terveempiä

Tulokset saatiin analysoimalla tietoja noin 69 260 mieheltä ja 77 462 naiselta, jotka osallistuivat yhdysvaltalaiseen syöpätutkimukseen. Kaikki osallistujat olivat terveitä ilmoittautuessaan mukaan tutkimukseen. Vuosina 1992–2009 syöpädiagnoosin oli saanut 18 555 miestä ja 12 236 naista. Miehiä seurattiin keskimäärin 13,2 vuoden ajan ja naisia keskimäärin 15,8 vuoden ajan.

Tutkijat havaitsivat, että pitkä istuskelu vapaa-ajalla kohotti naisten kaikkien syöpien riskiä 10 prosentilla. Lisäksi yli kuusi tuntia päivässä vapaa-ajallaan istuvien naisten multippelin myelooman riski oli 65 prosenttia suurempi, munasarjasyövän 43 prosenttia suurempi ja nopeasti leviävän rintasyövän 10 prosenttia suurempi kuin niillä naisilla, jotka istuivat vähemmän kuin kolme tuntia päivässä vapaa-ajallaan.

Lähde: Medscape

Julkaistu: 15.7.2015
Kommentoi »