Terve.fi

Faktapaketti: Näin saat punkkirokotteen

Faktapaketti: Näin saat punkkirokotteen
Punkit ja niiltä suojautuminen puhuttavat joka kesä. Lue, mistä rokotteessa on oikein kyse, kenelle se on tarkoitettu ja miten sen saa.
Julkaistu 26.6.2015

Punkit ja niiltä suojautuminen puhuttavat joka kesä. Lue, mistä rokotteessa on oikein kyse, kenelle se on tarkoitettu ja miten sen saa.

Mikä ihmeen punkkirokote?

Punkkirokote ei suojaa punkeilta. Rokote ei myöskään estä punkkeja tarttumasta ihoosi, vaan se suojaa puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokotteelle täsmällisempi nimitys on TBE-rokote.

Tunnetuin punkkien levittämä tauti on borrelioosi, jolta rokote ei suojaa, sillä borrelioosia vastaan ei ole olemassa rokotetta. Siksi myös rokotetun on syytä suojautua punkeilta.

Kenen kannattaa ottaa TBE-rokote?

Rokotetta suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi alueella, jossa on merkittävä riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen. Osana kansallista rokotusohjelmaa kaikki Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt saavat rokotteen.

Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin puremasta. Taudin voi saada maantieteellisesti rajatuilla alueilla.

Kuinka paljon punkkirokote maksaa? Entä kuka sen maksaa?

Jos liikut taudin esiintymisalueella lumettoman maan aikana, suositellaan sinulle punkkirokotetta. Suomen lisäksi tällaisia alueita on esimerkiksi Baltiassa, Ruotsin rannikolla sekä Keski-Euroopassa. Näissä tapauksissa rokotteen ottaja maksaa sen itse, mikäli kotikunta ei ole Ahvenanmaa.

Työnantaja maksaa rokotteen silloin, jos riski sairastua TBE:hen on suurentunut työn tai työmatkan takia. Riskinarvion tekee työterveyshuolto. Puolustusvoimat voi tarjota rokotteen pitkäaikaisesti rannikkopalveluspaikoissa palveleville.

Rokotusohjelmassa käytetään TicoVac-lääkevalmistetta. Yksi annos maksaa noin 31 euroa. Saman verran maksaa myös yksi annos käytössä olevaa Encepur-lääkevalmistetta. Kela ei korvaa rokotteita.

Miten ja mistä saan punkkirokotteen?

Mikäli haluat ottaa punkkirokotteen, ote yhteys lääkäriisi tai terveyskeskukseesi. Terveyskeskuksessa kirjoitetaan sinulle rokoteresepti ja varataan aika rokotukseen.

Myös yksityiset terveydenhuoltopalvelut tarjoavat rokotusta. Koko kesän ajan Suomea kiertää myös punkkibussi, jossa rokotuksen voi ottaa ilman ajanvarausta.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista toinen otetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas otetaan 5–8 kuukauden jälkeen toisesta.

Mitkä ovat rokotteen hyödyt ja haitat?

TBE-rokote ehkäiseen noin yhdeksän kymmenestä puutiaisaivotulehdustapauksesta. Taudin lisäksi rokote voi ehkäistä myös pitkäaikaisia hermostollisia ongelmia, kuten keskittymiskyvyn häiriöitä.

Rokotteella voi olla myös haittavaikutuksia, kuten pistoalueen paikallisoireita. Näitä ovat esimerkiksi punoitus, kipu ja turvotus. Ensimmäisen rokotuskerran jälkeen voi esiintyä kuumetta etenkin pienillä lapsilla.

Rokotetulle voi tulla myös ohimeneviä oireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja huonovointisuutta.

Lähteet:

Kommentoi »