Terve.fi

Transrasvat kielletään Yhdysvalloissa - tässä syy

Terveydelle haitalliset transrasvat katoavat Yhdysvaltain ruoantuotannosta seuraavien kolmen vuoden aikana.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA ilmoitti kieltävänsä keinotekoiset transrasvat ruoista, uutisoi Time. Ruoanvalmistajien on poistettava transrasvojen pääasialliset lähteet tuotteistaan seuraavien kolme vuoden aikana.

Mitä ovat transrasvat?

Transrasvoja syntyy, kun rasvoja hydrogenoidaan eli kovetetaan vedyttämällä. Joissakin tapauksissa hydrogenointi muuttaa rasvojen paksuutta ja tyydyttyneisyyttä, mikä antaa rasvalle tietyn maun, tekstuurin ja voi myös lisätä prosessoidun ruoan säilyvyyttä.

Miksi transrasvat ovat haitallisia terveydelle?

Transrasvat on yhdistetty sydän- ja verisuonitauteihin, sillä ne lisäävät huonon kolesterolin määrää ja alentavat hyvää kolesterolia. Transrasvat muodostavat plakkia valtimoihin, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa sydänkohtauksen. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan transrasvat voivat aiheuttaa myös muistiongelmia.

Minkälaisissa ruoissa on transrasvoja?

Transrasvoja on todennäköisimmin prosessoiduissa ruoissa. Niitä löytyy ainakin alle listatuista ruoista:

  • keksit, kakut, pakastetut piirakat ja muut prosessoidut herkut.
  • mikropopkornit.
  • pikaruoka, kuten hampurilaiset ja ranskalaiset.

Transrasvat Suomessa

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan asiantuntijat eivät pidä transrasvoja Suomessa niin isona ongelmana, että niiden määrää pitäisi rajoittaa säädöksin tai säätää niiden määrä ilmoitettavaksi elintarvikkeiden pakkauksissa.

Pohjoismaisessa vertailussa transrasvojen määrä on Suomessa kaikkein alhaisin, mikä johtuu osittain siitä, että margariiniteollisuus on muuttanut kasviöljyjen kovetusmenetelmänsä jo 1990-luvulla vaihtoesteröintiin, jossa ei muodostu transrasvoja. Myös muiden rasvaa sisältävien elintarvikkeiden transrasvojen määrä on vähentynyt.

Evira huomauttaa, että terveyden kannalta on tärkeämpää kiinnittää huomiota tyydyttyneiden rasvahappojen kuin transrasvahappojen määrään.

Lähteet:

Julkaistu: 21.6.2015
3 kommenttia