Luonnolliset transrasvat eivät lisääkään pahaa kolesterolia
Prosessoitujen ruokien sisältämät runsaat määrät keinotekoisia transrasvoja ovat tunnettuja niiden epämieluisasta vaikutuksesta kolesterolitasoon. Äskettäisen pienen, kliinisen kokeilun mukaan luonnollisilla transrasvoilla ei olisikaan tätä negatiivista vaikutusta, uutisoi Reuters.
Tutkijat havaitsivat, että kun 61 tervettä naista noudatti runsaasti luonnollisia transrasvoja sisältävää ruokavaliota neljän viikon ajan, ei heidän LDL-kolesterolissaan (eli pahassa kolesterolissa) havaittu muutoksia. HDL-kolesterolissakin eli ns. hyvässä kolesterolissa esiintyi vain pieniä muutoksia joillakin naisista.
Niin kutsuttuja teollisia transrasvoja käytettiin aikoinaan laajasti kekseissä, ranskalaisissa ja muissa paistetuissa tai prosessoiduissa ruoissa. Toisenlaisia transrasvoja kuitenkin esiintyy luonnollisesti lihassa ja maitotuotteissa.
Teollisten transrasvojen haitalliset vaikutukset kolesteroliin ovat olleet tiedossa jo kauan. Niiden tiedetään sekä nostavan huonoa kolesterolia että laskevan hyvää kolesterolia, mikä tarkoittaa kaksinkertaista haittaa sydämelle.
Luonnollisten transrasvojen positiivisista vaikutuksista on kuitenkin vain vähän tutkimusmateriaalia. Tutkijoiden mukaan tulokset eivät kuitenkaan muuta ravintosuosituksia. He huomauttavat, että perinteinen neuvo on välttää transrasvoja ja rajoittaa tyydyttyneitä rasvoja.