Sairaudet

Psoriasiksen lääkkeetön hoito - ota nämä asiat huomioon

Psoriasiksen hoidossa lääkkeet ovat ensisijainen ratkaisu, mutta taudin oireisiin voi vaikuttaa myös omilla elintavoillaan.

13.6.2015 Terve.fi

Lääkkeet tepsivät parhaiten psoriasikseen, mutta on olemassa myös lääkkettömiä tapoja, joilla ihotaudin oireita voi helpottaa.

WebMD.comin mukaan psoriasista voi hoitaa ainakin näillä kahdeksalla reseptivapaalla tavalla.

1. Kosteuta ihoa

Käytä säännöllisesti kosteusvoidetta, sillä kuiva iho ärtyy ja kutisee enemmän kuin kostea. Parhaiten ihon pitävät kosteana vaseliini, oliiviöljy tai paksut ihovoiteet.

Älä kuitenkaan käytä liian paksua voidetta lämpiminä kesäkuukausina, sillä voiteeseen sekoittuva hiki voi pahentaa psoriasista. Käy suihkussa, taputtele ihosi kuivaksi ja levitä sen jälkeen heti kosteusvoidetta, jotta se lukkiutuu iholle veden mukana.

2. Kylve varovasti

Liiallinen kylpeminen ja suihkussa käynti kuivattavat ihoa. Tässä muutama vinkki kylpemiseen:

  • Älä käytä liian kuumaa vettä, sillä se ärsyttää ihoa. Käytä sen sijaan kädenlämpöistä vettä.
  • Älä hankaa itseäsi kuivaksi pyyhkeellä, vaan taputtele sillä ihoa hellästi ja jätä se vähän kosteaksi. Levitä sen jälkeen kosteusvoidetta.
  • Vähennä suihkussa ja kylvyssä käyntiä, koska liika peseminen vie iholta luonnollisia öljyjä.

3. Pysyttele suunnitelmassasi

Voi olla vaivalloista ja ikävää levittää psoriasiksen päälle rasvaa joka päivä, mutta järjestelmällisyys auttaa pitämään vaivan kurissa. Jos lääkärisi on määrännyt sinulle ihovoidetta, tee sen levittämisestä iholle jokapäiväinen rutiini.

4. Ota hiukan aurinkoa

Auringon UV-säteet voivat hoitaa psoriasista, mutta auringossa palaminen pahentaa sitä. Levitä terveelle ihoalueelle aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 30, ja rajoita auringossa oleilua. 20 minuuttia päivässä kolmen viikon ajan on hyvä alku. Keskustele asiasta kuitenkin ensin lääkärisi kanssa, sillä kaikki lääkkeet eivät sovi yhteen auringonoton kanssa.

5. Lopeta tupakointi

Psoriasis on yksi niistä monista terveysongelmista, joita tupakointi vain pahentaa. Eräässä tutkimuksessa, jossa ihmiset polttivat enemmän kuin askin päivässä, vakavan psoriasiksen riski oli kaksinkertainen verrattuna niihin ihmisiin, jotka polttivat puolikkaan askin tai vähemmän. Tupakoinnin haitallinen vaikutus oli vielä merkittävämpi naisilla, joilla oli jo psoriasis.

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että tupakoinnin lopettaminen on parasta, mitä psoriasispotilas voi tehdä huolehtiakseen ihostaan.

6. Käytä alkoholia kohtuudella tai jätä se kokonaan pois

Psoriasis on yleisempi ihmisillä, jotka juovat paljon alkoholia, ja alkoholi voi vaikuttaa miesten psoriasikseen enemmän kuin naisten. Naisilla enemmän kuin yksi drinkki päivässä ja miehillä enemmän kuin kaksi on jo liikaa.

7. Harkitse ruokavalion muutosta

Ei ole olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että tietyt ruoat helpottaisivat tai pahentaisivat psoriasista. Monet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet oireiden parantuneen, kun he ovat vähentäneet tiettyjen ruokien, kuten sokerin, valkoisen jauhon, gluteenin ja kofeiinin käyttöä. Kokeilemisesta ei ole mitään haittaa, varsinkaan silloin, kun jätät pois epäterveellisiä ruokia.

8. Pidä huolta mielenterveydestäsi

Tämä on asia, joka usein unohtuu psoriasiksen hoidossa. On tärkeää huolehtia siitä, ettei psoriasis vaikuta itsetuntoosi. Jos huomaat taudin vaikuttavan mielialaasi, hanki apua. Juttele terapeutin, psykologin tai hoitajan kanssa.

Voit harkita myös tukiryhmään liittymistä. Vertaistuki on tällaisissakin tilanteissa korvaamattoman arvokasta.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää:

Psosiaasin oireet ja hoito

Psoriaasi saattaa altistaa monille sairauksille

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi