Terve.fi

Uudet hoitomuodot ovat tuomassa helpotusta psoriasiksen hoitoon

Uudet hoitomuodot ovat tuomassa helpotusta psoriasiksen hoitoon
Psoriasista on vanhastaan pidetty sairautena, johon tehokkaita hoitomuotoja on ollut harvassa ja ihottuma on sitkeästi pysynyt iholla.
Teksti
Julkaistu: 27.6.2006

Psoriasis on yksilöllinen sairaus siinä kuin muutkin sairaudet, mutta ihottumaluonteensa takia se lievänäkin usein häiritsee ihmisen normaalia elämää. Jatkuvat hoidot ja jopa niiden tehottomuus voivat olla turhauttavia.

Paikalliset hoitotuotteet

Kortikoidivoiteet ovat olleet vuosikymmeniä psoriasiksen hoidon kulmakiviä. Kortisonin rinnalle on tullut voiteena A- ja D- vitamiinijohdokset. Atooppisen ihottuman hoitoon kehitelty takrolimuusi on uusimmissa tutkimuksissa todettu myös tehokkaaksi psoriasiksen hoitoon. Sen hyviin puoliin kuuluu myös käyttömahdollisuudet kasvoissa ja silmäluomissa, joiden ihottuma-alueissa pyritään välttämään kortisonin käyttöä.

Paikallishoitoaineista tehokkain on tällä hetkellä ditranoli, jonka käyttö, sen hankaluuden takia, kuitenkin rajoittuu lähinnä sairaalaolosuhteisiin.  

Sisäiset lääkkeet

Sisäisesti käytettävät lääkkeet ovat yleensä tehokkaita, mutta niillä on tupannut olemaan erilaisia inhottavia sivuvaikutuksia, jotka rajoittavat niiden käyttöä.

Uudet lääkkeet ovat tutkimuksissa osoittautumassa tehokkaiksi myös psoriasiksen hoitoon. Aikaisemmin näitä uusia lääkkeitä on käytetty muun muassa reumatautien ja Crohnin tulehduksellisen suolistotaudin hoitoon. Tämän takia on helppo ymmärtää, että näillä lääkkeillä saadaan tulehdusta kuriin ja varsinkin etanersepti on osoittautunut tehokkaaksi psoriasiksen nivelmuotoa hoidettaessa. Valitettavasti tällekin lääkkeelle on todettu muutamia vakavia sivuvaikutuksia.

Psoriaatikoille on kuitenkin tulossa ainakin kaksi tuotetta, jotka vaikuttavat elimistön T-soluihin, jotka taas ovat osaltaan vastuussa psoriasiksen tulehdusreaktiosta. Näiltä lääkkeiltä odotetaan hoidossa nopeita tuloksia ja pitkiä remissioaikoja (vaihe jolloin psoriasis pysyy oireettomana).  

Valohoidot

Valtaosalle psoriaatikoista aurinko tekee ihottumalle hyvää, ja ihottuma on loppukesällä ja alkusyksystä joko oireeton tai ainakin lievempi, kuin muina vuodenaikoina. Varsinaisia valohoitoja ovat UVB- ja PUVA-hoidot. Edelliseen lisätään usein jokin paikallishoitoaine tehostamaan hoitoa. Koska UVB-hoito teoriassa lisää okasolusyövän esiintyvyyttä, on tapana, esimerkiksi nuorille, antaa SUP-valohoitoa tai uutena valohoidon muotona UVB-312, jossa säteily annetaan kapeana piikkinä.

PUVA-valohoidossa tehoa lisätään psoraleeni nimisellä lääkkeellä, joka annetaan joko kylpyveden mukana tai voiteilla iholle ennen valotusta. Psoriasisliiton kautta voi kysellä myös organisoiduista ns. ilmastohoidoista, jossa opastettu auringonotto yhdistetään meriveteen ja miellyttävään hoitoympäristöön.  

Ei tautia ilman elintapamuutoksia!

Myös psoriaatikot kokevat, että elintapamuutoksilla voi vaikuttaa oman sairauden kulkuun. Monet kokevat, että stressi toimii pahentajana tai taudin laukaisijana. Useinhan kuulee puhuttavan, että iho on psyyken peili. Lisäksi suositellaan, että tupakointi ja alkoholin käyttö kannattaa pitää minimissä.  

Psori ei tartu – koskaan!

Suomessa on jopa 150 000 psoriaatikkoa eli pari prosenttia koko väestöstä. Psoriasiksella on vahva perinnöllinen taipumus. Kyseessä ei kuitenkaan ole tarttuva sairaus. Mutta luonteestaan johtuen sitä pidetään parantumattomana, kroonisena sairautena. Psoriasis voi tulla esille ihon taivekohdissa tai päänahassa olevana kutiseva, punaisena läiskänä, joka hilseilee. Psoriasis voi tautina esiintyä myös kynsissä ja nivelissä.

Tulevaisuudessa on odotettavissa, että lääketieteellä on tarjota lisähoitoja jo suhteellisen kattavan hoitovalikoiman lisäksi. Järjestelmän ja psoriasista sairastavan on löydettävä ja tunnettava sairaus niin hyvin, että jokaiselle löydetään häntä eniten hyödyttävä hoitokeino.  

1 kommentti