Terve.fi

Tuhkarokko altistaa muille infektioille tuhoamalla muistisoluja

Tuhkarokko altistaa muille infektioille tuhoamalla muistisoluja
Tuhkarokkorokotuksilla saadaan kaksinkertainen hyöty. Rokotus suojaa myös muilta taudeilta.
Julkaistu: 11.6.2015

Ennen tuhkarokkorokotuksen käyttöönottoa tuhkarokkoepidemioita seurasi lisääntynyt kuolleisuus eri infektioihin, koska tuhkarokko tappaa elimistön immuunivasteen muistisoluja.

Tuhkarokkoon menehtyy edelleen satoja tuhansia rokottamattomia lapsia pääasiassa kehitysmaissa. Kehittyneissäkin maissa tuhkarokko oli tappava. Vielä 1960-luvulla Yhdysvalloissa kuoli tuhkarokkoon vuosittain 650 lasta.

Tuhkarokkorokotus otettiin laajempaan käyttöön viitisenkymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen tuhkarokkoon rokotettujen lasten kuolleisuus laski dramaattisesti. Tutkijat ovat aina ihmetelleet, miksi tuhkarokkorokotusten käyttöönoton jälkeen lasten sairastuvuus ja kuolleisuus myös muihin infektiotauteihin laski merkittävästi.

Amerikkalais-hollantilainen tutkijaryhmä on nyt osoittanut, että ennen tuhkarokkorokotuksen käyttöönottoa tuhkarokkoepidemioita seurasi lisääntynyt kuolleisuus keuhkokuumeeseen, suolistoinfektioihin ja aivokalvontulehdukseen.

Lisääntynyt kuolleisuus johtuu siitä, että tuhkarokko tappaa elimistön immuunivasteen muistisoluja. Näin elämän aikana muodostunut vastustuskyky mikrobeja kohtaan saattaa hävitä jopa kokonaan. Tuhkarokon sairastanut lapsi muuttuu immuunivasteeltaan juuri syntyneen lapsen kaltaiseksi, jolla ei ole puolustuskykyä mikrobeja kohtaan.

Tutkijat osoittivat tutkimuksessaan, että tuhkarokkorokotuksen käyttöönotto puolitti rokotettujen lasten kuolleisuuden keuhkokuumeeseen, suolistoinfektioihin ja aivokalvontulehdukseen. Tuhkarokkorokotus ei siis vain suojaa tuhkarokolta, joka itsessään voi tappaa ja aiheuttaa hankalia jälkitauteja. Estämällä tuhkarokon rokotus suojaa myös muilta taudeilta säilyttämällä lapsen elämänsä aikana hankkiman immuniteetin erilaisia mikrobeja vastaan. Rokottamalla lapset tuhkarokkoa vastaan saadaan kaksinkertainen hyöty.

1 kommentti