Terve.fi

7 vinkkiä puhtaisiin ja säihkyviin hampaisiin – jotkut näistä voivat yllättää!

7 vinkkiä puhtaisiin ja säihkyviin hampaisiin – jotkut näistä voivat yllättää!
Lue nämä vinkit, jos haluat hampaistasi puhtaat ja terveet.
Julkaistu 31.5.2015

Kaikki meistä haluavat puhtaat ja valkoiset hampaat. Kahvi, tee, sokeri, tupakka, limsat ja monet muut seikat kuitenkin tummentavat hampaita ja vahingoittavat niiden terveyttä muutenkin.

The Telegraph haastatteli televisiolääkäri Chris van Tullekenia, joka paljasti lehdelle 7 salaisuutta, joilla hampaansa saa pidettyä puhtaina ja säihkyvinä.

1. Pese hampaasi ennen syömistä

Jos peset hampaasi tunnin sisällä syömisestä, hankaat samalla pois hammaskiillettä. Pese siis hampaat ennen aamiaista. Jos haluat varmistaa, ettei suuhusi jää aterian jälkeen sokeria, happoja tai muita jäämiä, juo syömisen jälkeen lasillinen vettä tai jauha sokeritonta purukumia palauttaaksesi hammaskalustosi pH-arvon normaaliksi.

2. Näin peset hampaat oikein

Kulutamme vuosittain runsaasti rahaa hammashoitotuotteisiin, mutta jos hampaansa pesee huolellisesti, siihen riittää yksinkertainen tavallinen hammasharja ja fluorihammastahna.

Tässä ohjeet kunnolliseen hammaspesuun:

  • Pese hampaat kahdesti päivässä ja käytä toimenpiteeseen molemmilla kerroilla kaksi minuuttia.
  • Harjaa järjestelmällisesti aloittaen yhdestä reunasta edeten toiseen ja varmista, että olet harjannut kaikki pinnat.
  • Käytä vain hitunen hammastahnaa äläkä harjaa liian voimakkaasti. Ole erityisen hellä ikenille.
  • Älä huuhtele suuta vedellä pesun jälkeen. Sylje vain pois hammastahnan jäämät. Tällä tavoin fluori säilyy suussasi pidempään.

3. Vältä välipaloja ja happohyökkäyksiä

Viimeisen 50 vuoden aikana se, mitä ja miten syömme, on muuttunut dramaattisesti, millä on suuri vaikutus hammaskalustoomme. Syömisen jälkeen suu muuttuu happoiseksi seuraavan 40 minuutin ajaksi. Jos syöt välipaloja pitkin päivää, suusi voi pahimmillaan olla 60 prosenttia normaalia happoisempi, mikä kohottaa merkittävästi reikiintymisen ja ientautien riskiä. Vähennä siis välipalojen ja juomien määrää päivän aikana.

4. Hengitys raikkaaksi kurkulla

Pahanhajuinen hengitys, halitoosi, on yleinen ongelma, joka johtuu suun kuivumisen aiheuttamasta bakteerikasvustosta. Tätä vaivaa yritetään yleensä hoitaa kaupan suuvesillä, mutta luontoäidillä on meille toinen, aivan yhtä toimiva vaihtoehto. Juo vettä tai syö kuitupitoisia kasviksia, joissa on runsaasti vettä, kuten kurkkua, selleriä ja porkkanoita.

5. Älä pelkää hammaslääkäriä

Hämmästyttävän moni ihminen ei ole käynyt hammaslääkärillä vuosiin. Hammaslääkäripelko on monelle tuttu ongelma, mutta fobiat ja pelot on mahdollista voittaa missä iässä tahansa.

Tässä muuta vinkki, joilla pelon voi selättää:

  • Yritä olla saapumatta vastaanotolle liian aikaisin.
  • Kerro hammaslääkärille etukäteen pelostasi.
  • Jos toimenpiteen äänet tai valot hermostuttavat, ota mukaan kuulokkeet ja musiikkia.
  • Monet hammaslääkärit on koulutettu hoitamaan hammaslääkäripelosta kärsiviä potilaita, joten kannattaa ottaa selvää, missä hammaslääkärissä ollaan erikoistuttu tällaiseen hoitoon.

6. Kohtele sokeria kuin vihollista

Vältä piilosokeria ja -happoja muuttamalla ruokavaliotasi. Vaihda sokeriset murot puuroon tai syö appelsiini sen sijaan, että joisit lasillisen appelsiinimehua. Vältä marjaisen hedelmäteen juomista ja suosi piparminttuteetä. Vältä myös sitruunaisia alkoholijuomia, sillä niissä on paljon happoja.

7. Näin pelastat hampaan

Jos sinulta lähtee hammas, älä huuhtele sitä vedellä tai kääri paperiin, ettet tapa vahingossa hauraita soluja, jotka auttavat hampaan palauttamisessa paikalleen. Nuolaise sen sijaan irronnutta hammasta, työnnä se takaisin koloonsa ja suuntaa hammaslääkärille niin nopeasti kuin mahdollista. Jos et pysty laittamaan hammasta takaisin koloonsa, upota se maitoon, mikä antaa sille muutaman tunnin selviämisaikaa.

Kommentoi »