Hampaiden harjaaminen saattaa olla yksi kaikkein pinttyneimmistäterveyskäyttäytymisen muodoista. Hammasharja otetaan matkoillekinmukaan. Useimmat ihmiset eivät selviydy päivääkään harjaamattahampaitaan ainakin kerran tai mieluummin kahdesti. Liikkeellä näyttääolevan niin paljon rahaa, että kalliit mainoskampanjat kannattavat.Olisi hienoa, jos muutakin terveyskäyttäytymistä, kuten liikuntaa,kokojyväviljatuotteita ja riittävää nukkumista edistävät mainosbudjetitolisivat yhtä suuria kuin Crestin tai Colgaten.
Jonkin asian tekeminen usein ei tarkoita sitä, että se tehtäisiinoikeaoppisesti. Monet harjaavatkin hampaitaan väärin. Puutteellinenhampaiden puhdistaminen jättää jälkeensä bakteeriplakkia. Se onvalkeahkoa hampaiden väleihin ja ienrajaan kertyvää tahnamaistaainetta, joka altistaa hampaiden reikiintymiselle ja ientulehdukselle.
Liian yltiöpäisestäkin hampaiden puhdistamisesta voi olla haittaa,koska tällöin hammasharja voi irrottaa myös hampaan kudosta javaurioittaa ienkudosta. Vaarana on, että ienkudoksen riittävän tiukkaote hampaasta voi löystyä, mikä voi avata tien ientulehdustaaiheuttaville mikrobeille ja johtaa vaikeisiin ienvaurioihin.
Tässä seitsemän hampaanharjausvinkkiä, jotka helpottavat hampaiden pitämistä puhtaina.
1. Hampaiden harjaamiseen kannattaa käyttää enemmän aikaa kuin uskoo siihen tarvitsevansa.Tutkimuksissa on osoitettu, että useimmat ihmiset väittävät harjaavansahampaitaan 2 – 3 minuutin ajan, mutta käyttävät siihen todellisuudessapuolta vähemmän aikaa. Hyvä ja perusteellinen hampaiden harjaus kestäävähintään kaksi minuuttia, käytettiinpä siinä sitten tavallistahammasharjaa tai sähköhammasharjaa.
2. Hampaat kannattaa harjata systemaattisesti. Monetkäyttävät etuhampaisiinsa enemmän aikaa kuin muihin hampaisiin. Yleisenuskomuksen mukaan oikeakätiset ihmiset laiminlyövät suunsa oikeanpuolen ja vasenkätiset vasemman puolen. Jotkut hammaslääkäritsuosittelevat asiakkaitaan jakamaan suunsa neljänneksiin ja etenemäänsystemaattisesti oikeasta yläneljänneksestä vasempaan yläneljännekseenja sieltä oikean alaneljänneksen kautta vasempaan alaneljännekseen.Järjestyksellä ei toki ole väliä, kunhan kaikki hampaat harjataanvuorollaan huolellisesti.
3. Hampaiden harjaamiseen kannattaa käyttää hammasharjaa, jonka harjakset ovat pehmeitä ja vaihtelevan pituisia.Pehmeät harjakset ovat hampaille ja ikenille hellävaraisempia japuhdistavat paremmin hampaiden välit. Useimpia hammasharjojamarkkinoidaan pehmeäharjaksisina, mutta valmistajat voivat vapaastimääritellä pehmeyden haluamallaan tavalla, joten kuluttajan kannattaakokeilla erilaisia tuotteita. Hammasharjojen harjakset olivat ennenmonesti yhtä pitkiä. Nykyisin monien hammasharjojen harjasten pituudetvaihtelevat. Tällaisen suunnittelun on osoitettu voivan tehostaahampaiden välien ja ientaskujen puhdistamista.
4. Hammasharjaa kannattaa vaihtaa kolmen kuukauden välein.Alkaessaan sojottaa ulospäin harjakset muuttuvat tehottomiksi. Kaikenlisäksi kuluneeseen hammasharjaan kerääntyy suun bakteereja, jotkapalaavat takaisin suuhun aina hampaita harjattaessa. Hammasharjaakannattaakin vaihtaa aina muutaman kuukauden välein.
5. Tavallinen hammasharja voi olla yhtä hyvä kuin sähköhammasharja.Harvardin yliopiston hammaslääketieteellisessä tiedekunnassa toimivanDavid Kimin mukaan useissa tutkimuksissa on osoitettu, että tavallinenhammasharja voi olla yhtä tehokas kuin sähköhammasharja. Yhdellesähköhammasharjojen valmistajalle, Philipsille, tutkimusta tehneenKimin mukaan sähköhammasharjat voivat kuitenkin olla tehokkaampia jasaattavat puhdistaa hampaiden välit tavallista hammasharjaa paremmin.Ikääntyneet saattavat pitää enemmän sähköhammasharjasta, jos heidänkäsivoimansa ja näppäryytensä ovat heikentyneet, koskasähköhammasharjojen varret ovat isompia ja sähkömoottori tekee suurenosan työstä.
Pitäytymällä manuaalisessa hampaiden harjaamisessa on silti mahdollistasäästää jonkin verran vaarantamatta hampaiden kuntoa, kunhan vainkäyttää hampaiden harjaamiseen tarpeeksi aikaa ja tekee senhuolellisesti.
6. Jos harjaustekniikka toimii, siinä kannattaa pitäytyä. Joshaluaa välttämättä tietoa erilaisista hampaiden harjaamisentekniikoista, verkosta löytyy helposti monenlaisia versioita, joistauseimmat on nimetty edistäjiensä mukaan. Niinpä tunnetaan Bassintekniikka (harjakset 45 asteen kulmassa ja lyhyt edestakainen liike),modifioitu Bassin tekniikka, Fonen tekniikka (pyörivä liike), Charterintekniikka (harjakset 90 asteen kulmassa ja painettuina hampaidenväleihin) sekä Leonardin tekniikka (yksinkertainen edestakainen,pystysuora harjausliike, jota monet suomalaisetkin aikanaan opetettiinkäyttämään). Hampaiden harjaaminen on joka tapauksessa niitä harvojatoimia, joissa tarkoitus pyhittää keinot. Jos tämä onnistuu, totutussakannattaa pitäytyä. Jos se ei onnistu, hammaslääkäri jahammashygienisti voivat varmasti antaa hyödyllisiä neuvoja.
7. Älä unohda hammaslangan käyttöä! Tämä on hammashygieniantoinen käsky. (Ensimmäinen kuuluu: ”Harjaa hampaasi säännöllisesti!”)Tavalliset hammasharjat eivät puhdista hampaiden välejä riittävänhyvin. Sähköhammasharjat saattavat toimia tässä paremmin, muttaniitäkin käytettäessä on säännöllisesti käytettävä hammaslankaa.Hammaslangan käytön omaksuminen voi olla vaikeaa, etenkin niistä, jotkaon kasvatettu vain harjaamaan hampaansa. Hampaiden harjaamiseen jahammaslangan käyttöön kannattaa varata riittävästi aikaa. Itsensä lieväsyyllistäminenkin voisi olla paikallaan. Samalla voi uskotellaitselleen, ettei työ ole tehty, ennen kuin hammaslankaa on käytetty.
Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.
Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.