Ravintokuitu on tärkeä osa ruokavaliota, sillä se pienentää veren kolesterolipitoisuutta, edistää vatsan toimintaa, tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa.
- Lue lisää kuiduista: Mitä kuitu todella on, ja mitä se oikeasti tekee?
Kuitua saa kaikista kasvikunnan tuotteista, mutta toisissa sitä on enemmän kuin toisissa. Huffington Post listasi nämä seitsemän kenties hiukan yllättävääkin kuidun lähdettä.
1. Pähkinät
Runsaskuituisista ruoista tulee yleensä mieleen kasvikset ja hedelmät, mutta myös pähkinöissä on paljon kuitua. Esimerkiksi neljäsosadesissä manteleita on neljä grammaa kuitua.
2. Pakasteherneet
Pakasteherneet ovat kätevä kuidun lähde, sillä niitä voi pitää aina saatavilla omassa pakastimessa. Desissä keitettyjä herneitä on noin neljä grammaa kuitua.
3. Chia-siemenet
Chia-siemenet ovat hyvä kuidun lähde, koska niissä on sekä liukoisia että liukenemattomia kuituja. Vain ruokalusikallisessa chia-siemeniä on noin kuusi grammaa kuitua. Chia-siemeniä voi syödä esimerkiksi jogurttiin sekoitettuna tai salaatin kanssa.
4. Sipuli
Keskikokoisessa sipulissa on noin kaksi grammaa kuitua, mikä ei välttämättä ole suuri määrä, mutta myös kuidun tyypillä on merkitystä. Sipulissa on vesiliukoista kuitua nimeltä inuliini, joka auttaa alentamaan kolesterolia.
5. Bulgur
Bulgurvehnä on hyvä vaihtoehto ruoan lisukkeeksi, sillä yhdessä desissä bulguria on kahdeksan grammaa kuitua.
6. Kiivit
Kiivissä on noin kaksi grammaa kuitua per hedelmä. Kiivien hyvä puoli on se, että ne ovat helppoja välipaloja, joista saa kätevästi päivittäisen kuituannoksen.
7. Omenat
Omenassa on noin neljä grammaa kuitua. Syö pari päivässä, ja saavutat helposti päivittäisen kuituannoksesi.
Lähde: Huffington Post