Sairaudet

Metabolinen oireyhtymä - selkokielinen ohje

Noin 80 %:lla tyypin 2 diabeetikoista on merkittävästi ylipainoa. Tällöin sokeriaineenvaihdunnan häiriö on osa laajempaa aineenvaihduntahäiriötä, jota kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi (MBO).

Teksti Toimitus
10.4.2015 Terve.fi

Noin 80 %:lla tyypin 2 diabeetikoista on merkittävästi ylipainoa. Tällöin sokeriaineenvaihdunnan häiriö on osa laajempaa aineenvaihduntahäiriötä, jota kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi (MBO).

Puolella niistä ihmisistä, joiden painoindeksi on enemmän kuin 30 ja vyötärönympärysmitta yli 90 cm (naisilla) ja yli 100 cm (miehillä) esiintyy metabolista oireyhtymää.

Lähes kolmannes keski-ikäisistä miehistä ja noin viidesosa keski-ikäisistä naisista sairastaa metabolista oireyhtymää.

Oireyhtymän rajaamisen avuksi on määritelty kansainväliset metabolisen oireyhtymän kriteerit.

Metabolisen oireyhtymän pääkriteeri on keskivartalolihavuus (vyötärön ympärysmitta miehillä yli 94 cm ja naisilla yli 80 cm). Lisäksi oireyhtymään liittyy vähintään kaksi tiettyä aineenvaihdunnallista häiriötä.

Mahdollisia aineenvaihdunnallisia häiriöitä ovat suurentunut triglyseridirasvapitoisuus, alhainen veren hyvän kolesterolin (HDL) pitoisuus, kohonnut verenpaine ja kohonnut veren paastoaikainen sokeripitoisuus.

Metabolinen oireyhtymä altistaa voimakkaasti sydän- ja verisuonisairauksille, erityisesti sepelvaltimotaudille. Myös Alzheimerin tauti, masennus ja uniapnea (unenaikainen hengityskatkos) voivat liittyä metaboliseen oireyhtymään.

Metabolisen oireyhtymän hoito

Metabolisen oireyhtymän hoito on pääasiassa lääkkeetöntä ja elämäntapamuutoksiin perustuvaa. Elämäntapamuutokset ovat ainoa hoitomuoto, joka vaikuttaa kaikkiin oireyhtymän osatekijöihin.

Lääkkeettömän hoidon kulmakiviä ovat liikunnan lisääminen, laihduttaminen, ravintotottumusten muuttaminen, tupakoinnin lopettaminen ja vain kohtuullinen alkoholinkäyttö.

Ravinnossa tulee suosia runsaskuituisia, vähärasvaisia ja vähäsuolaisia sekä vähän valkoista sokeria sisältäviä tuotteita. Valkoinen sokeri sisältää runsaasti energiaa ja nostaa verensokerin nopeasti.

Metabolisen oireyhtymän lääkehoitoon ei ole yhtä ainoaa lääkettä. Hoidon kokonaisuus koostuu oireyhtymän eri osatekijöiden hyvästä lääkehoidosta.

Aspiriinia suositellaan pieniannoshoitona kaikille, jos lääkitykselle ei ole estettä. Aspiriinin on todettu ehkäisevän valtimotukoksia, sillä se ohentaa verta.

Muita lääkkeitä ovat verenpainelääkkeet, kolesteroli- ja rasva-ainelääkkeet, suun kautta otettavat tyypin 2 diabeteslääkkeet ja tarvittaessa laihdutuslääkkeet.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi