Terve.fi

Näin rankasti yksinäisyys vaikuttaa terveyteen


Yksinäisyys tappaa. Näin rankasti yhdysvaltalaistutkijat kuvailevat ilmiötä, josta he uskovat kehittyvän seuraavan kansantaudin.

Yksinäisyys tappaa, todetaan Yhdysvaltalaisessa Brigham Young Universityssä tehdyssä tutkimuksessa. Tutkijat uskovat, että yksinäisyydestä voi tulla seuraava suuri kansantauti. Tutkimuksesta uutisoi Time.

Perspectives on Psychological Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että subjektiivinen yksinäisyydentunne kohottaa ennenaikaisen kuoleman riskiä 26 prosentilla. Lisäksi sosiaalisen eristäytyneisyyden tai sosiaalisten yhteyksien puutteen havaittiin olevan vielä haitallisempia terveydelle kuin yksinäisyydentunteen, sillä ne kohottivat kuolinriskiä 29 ja 32 prosentilla.

Teknologia eristää

Tutkijat painottivat eroa subjektiivisen, itse koetun yksinäisyydentunteen ja objektiivisen, sosiaalisen eristäytyneisyyden välillä. Tutkimuksessa huomattiin molempien olevan mahdollisesti haitallisia terveydelle. Ihmisillä, jotka sanovat olevansa yksinäisiä mutta onnellisia, oli samalla tavoin kohonnut ennenaikaisen kuoleman riski kuin niillä, joilla oli paljon sosiaalisia kontakteja mutta jotka silti kokivat olevansa yksinäisiä.

Monet sosiaaliset tutkijat ovat sitä mieltä, että teknologia kohottavat yksinäisyyden riskiä. Esimerkiksi Amerikassa on nykyään enemmän yksin asuvia ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin, ja sellaiset teknologiat kuin tekstaaminen ja sosiaalinen media mahdollistavat sen, ettei ihmisten tarvitse tavata toisiaan kasvokkain ollakseen yhteydessä toisiinsa.

Apua lääkäriltä?

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ihmissuhteet voivat parantaa terveyttä monin ei tavoin, kuten helpottamalla stressin hallintaa, parantamalla vastustuskyvyn toimintaa ja antamalla merkityksen ihmisten elämälle.

– Ensiaskel yksinäisyyden lievittämiseen on ylläpitää merkityksellisiä ja läheisiä ihmissuhteita, kuten myös monenlaisia sosiaalisia kontakteja. On vaikea kuvitella, miten terveysalan ammattilaiset voisivat puuttua yksinäisyyteen, mutta mahdollisia keinoja ovat esimerkiksi kouluttaa lääkärit tunnistamaan riskipotilaat tai muuttaa tapaa, jolla naapurustot suunnitellaan, toteavat tutkijat.

Lähde: Time

Lue lisää:

”Yksinäisyys on hidasta kuolemista” – mutta moni asia voi helpottaa

Äidit voivat tuntea yksinäisyyttä ihmisten keskelläkin

Kuka välittäisi minusta?

Julkaistu: 23.3.2015