Terve.fi

Ota unikaveriksi oikea kirja - älä kännykkää

Ota unikaveriksi oikea kirja - älä kännykkää
Kännykän tai tabletin käyttö ennen nukkumaanmenoa estää unihormoni melatoniinin eritystä. Kehon luonnollinen vuorokausirytmi voi häiriintyä.
Julkaistu 19.3.2015

On nukkumaanmenoaika. Laitoin hetki sitten herkullisen päivityksen Facebookiin, joten tarkistan vielä sängyssä älypuhelimestani, olenko saanut postaukseeni kommentteja.

Kas, kaveri on jakanut söpön kissavideon, vilkaisen senkin. Vieressä puoliso lukee kirjaa tabletilta.

Joskus nukun kuin tukki, mutta täytyy myöntää että myös levottomia öitä on paljon. Erityisesti pimeän talven aikana pää ei tunnu tietävän milloin pitäisi nukkua ja milloin ei.

Rytmi veressä

Ihmisen vuorokausirytmiä sotkevat liian vähäinen luonnonvalo päivisin ja liiallinen keinovalo iltaisin ja öisin. Tuloksena on häiriintynyt uni- ja valverytmi, joka vaikuttaa ainakin ruumiinlämpöön, hormonien eritykseen ja aineenvaihduntaan.

Melatoniini on hormoni, joka takaa meille hyvän yöunen. Keinovalon heikentämä melatoniinin eritys voi olla osavaikuttajana rintasyövän, eturauhassyövän, lihavuuden ja diabeteksen yleistymiseen.

Ainakin rintasyöpä näyttää olevan jotenkin yhteydessä valon määrään ja vuorokausirytmeihin: tutkimusten mukaan vuorotyötä tekevillä naisilla on keskimääräistä suurempi rintasyöpäriski, kun taas sokeilla ja pitkät yöunet nukkuvilla naisilla riski on keskimääräistä pienempi.

Anna melatoniinille mahdollisuus

Keinovalon määrään voimme onneksi itsekin vaikuttaa. Illalla kannattaa suosia himmeää ja lämpimän sävyistä valoa. Erityisesti kännyköiden, tablettien ja muiden lukulaitteiden sinistä valoa kannattaa välttää juuri ennen nukkumaanmenoa.

Näiden laitteiden valo on riittävän kirkasta vähentämään melatoniinin tuotantoa ja heikentämään unen laatua.

Viisi vinkkiä valorytmin säilyttämiseen:

  1. Älä räplää kännykkää tai tablettia enää sängyssä
  2. Jos haluat lukea nukkumaan mennessä, valitse mieluummin tavallinen kirja tai valoton lukulaite kuin valoisa näyttö.
  3. Pimennä makuuhuoneesi verhoilla
  4. Pyri saamaan aitoa päivänvaloa sisäisen kellosi tahdistamiseksi. Käy vaikka happihyppelyllä lounastunnilla.
  5. Jos tarvitset yövaloa himmeä punainen valo on vähiten häiritsevä

Lähteet:

Lue lisää aiheesta unettomuus

1 kommentti