Terve.fi

Samat geenit tekevät joko älykkääksi tai autistiksi

Samat geenit tekevät joko älykkääksi tai autistiksi
Autismin ja älykkyyden välillä on yhteys, joka on pitkään tunnettu, mutta vähän tutkittu. Tuoreen tutkimuksen mukaan autismille altistavat geenit tekevät kantajistaan tavallista älykkäämpiä, ellei heistä tule autisteja.
Julkaistu 16.3.2015

Uuden tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, joilla on autismin riskiä kasvattavia geenejä, on tavallista korkeampi älykkyys. Ainakin, jos he eivät kärsi autismista.

Autismi liittyy usein älyllisen suorituskyvyn puutteisiin. Vaikka suurella osalla autisteista on oppimisvaikeuksia tai älyllinen kehitysvamma, joillakin on tavallista korkeampi suorituskyky ei-kielellisen älykkyyden alueella.

Tätä erikoista avuttomuuden ja korkean älykkyyden yhdistelmää kuvattiin menestyksekkäästi jo 1980-luvulla elokuvassa Sademies. Elokuvan päähenkilö Raymond ei selviä yksinkertaisistakaan arkiaskareista, mutta omaa hämmästyttävän muistin.

Geenit antavat ja ottavat

Skotlantilaisen Edinburghin yliopiston ja Queenslandin lääketieteellisen tutkimuslaitoksen tutkijat selvittivät, miten älykkyys ja autismi liittyvät toisiinsa geneettisesti.

He ottivat DNA-näytteen noin 10 000 skotilta ja teettivät samoilla ihmisillä älykkyystestejä. Kävi ilmi, että niillä ihmisillä, joilla on geneettisiä autismin riskitekijöitä, mutta jotka eivät kärsineet autismioireista, oli keskimääräistä paremmat kognitiiviset kyvyt.

Miksi toinen kärsii vakavasta, jokapäiväistä elämää haittaavasta oireyhtymästä ja toinen nauttii vetreästä ajatuksenjuoksusta ja hyvästä muistista? Pelkät riskigeenit eivät sairastuta, vaan ympäristötekijöillä on osansa.

Esimerkiksi raskaana olevan naisen altistuminen ilmansaasteille, isän ikä ja lapsen alhainen syntymäpaino ovat tekijöitä, joiden on osoitettu lisäävän autismin riskiä.

Sitkeistä väitteistä huolimatta millään rokotteella ei ole todettu olevan yhteyttä autismin esiintymiseen.

Lähteet:

 

Lue lisää:

Kommentoi »