Terve.fi

Lisää todisteita mielenterveyshäiriöiden geneettisistä yhteyksistä

Lisää todisteita mielenterveyshäiriöiden geneettisistä yhteyksistä
Tutkijat ovat löytäneet yhteisiä geenimuotoja seuraavien mielenterveyshäiriöiden taustalta: skitsofrenia, autismi, kaksisuuntainen mielialahäiriö, vakava masennus ja adhd.
Julkaistu 19.8.2013

Hiljattain tutkijat kertoivat löytäneensä yhteisiä geenimuotoja skitsofrenian, autismin kirjon, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, vakavan masennuksen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön taustalta. Nyt nämä tulokset ovat vahvistuneet ja tarkentuneet.

Tuore, samaan aineistoon perustuva tutkimus osoittaa geneettiset yhteydet vahvimmiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian väliltä. Skitsofrenian, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja vakavan masennuksen välillä on myös geneettisiä yhtäläisyyksiä, mutta yhteydet ovat hieman heikompia. Myös ADHD:n ja masennuksen välillä oli geneettisiä samankaltaisuuksia.

Autismin eri muodot liitettiin aiemmassa tutkimuksessa moniin mielenterveyshäiriöihin, mutta tämän tutkimuksen perusteella ainoastaan skitsofrenia ja autismi jakaisivat geneettisiä riskitekijöitä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan erittäin mielenkiintoisina, sillä ne ovat ensimmäisiä viitteitä mielenterveyshäiriöiden biologisista yhteyksistä. Uusien tutkimusmenetelmien myötä tutkijat pystyvät myös käyttämään geenitietoja sairauksien diagnosoinnissa. Tällä hetkellä mielenterveyden sairaudet diagnosoidaan vain oireiden perusteella.

Tulokset julkaistiin Nature Genetics -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »