
8 vinkkiä eroaville vanhemmille
Ero: Vaikka onnettomien pariskuntien ei pidäkään pysyä yhdessä lasten vuoksi, ovat monien parien eropäätökset usein kohtalaisen hätäisiä. Eropäätöstä ei tulisi tehdä, ellei koe tehneensä kaikkea mahdollista suhteensa pelastamisen eteen. Lue lisää.
Vaikka onnettomien pariskuntien ei pidäkään pysyä yhdessä lasten vuoksi, ovat monien parien eropäätökset usein kohtalaisen hätäisiä. Eropäätöstä ei tulisi tehdä, ellei koe tehneensä kaikkea mahdollista suhteensa pelastamisen eteen.
Jos olette puolisonne kanssa tehneet kaikkenne ja silti päätyneet eroon, tässä muutamia neuvoja miten tilanteessa kannattaa lasten vuoksi toimia:
1. Laittakaa lapsen edut etusijalle
Vanhempina teidän velvollisuutenne lastanne kohtaan on pitää huoli siitä, ettei lapsi joudu kärsimään erotilanteessa tarpeettomasti. Lapsilla ei ole kieltä eikä keinoja kertoa mitä tunteita erotilanne heille aiheuttaa, joten on tärkeää ajatella aina ensin lapsen etuja. Vanhempien tulee ajatella puolueettomasti miettiessään, mikä lapselle olisi parasta. Tutkikaa omaa käytöstänne rehellisesti ja miettikää miten se vaikuttaa lapseenne. Kertokaa lapsellenne, kuinka paljon hän teille merkitsee ja selittäkää, että hänen etunsa on aina ensisijalla ja aiotte jatkossakin huolehtia hänestä.
2. Aloittakaa uusi suhde
Älkää ajatelko, että eronne olisi suhteenne loppu. Sen sijaan ajatelkaa, että se on uuden alku. Uusi suhteenne eronneina vanhempina vaatii yhteistyötä sekä lapsenne yhteistä huolenpitoa ja suojelua. Harkitkaa vaikka avioliiton jälkeistä terapiaa tai neuvontaa, missä voitte tehdä vanhemmuussuunnitelman. Selvittäkää erimielisyytenne ja saattakaa tunnepuolenne järjestykseen, jotta voitte toimia lapsenne yhteishuoltajina ongelmitta. On ymmärrettävää, että erotilanteessa on vaikeaa olla puolueeton, kun kyse on isoista tunnesolmuista. Lapsenne kannalta paras kuitenkin olisi, että hän tuntisi olevansa rakastettu sekä arvostettu ja, että häntä tuetaan.
3. Kommunikoikaa ymmärrettävästi lapsenne kanssa
Jos lapsen saama tieto on epämääräistä, hän täyttää itse puuttuvat aukot, mikä saattaa olla vahingollista hänelle. Lapsi todennäköisesti tulee syyttämään itseään ja ajattelee olevansa syyllinen eroonne.
4. Älkää laittako lasta riitojenne keskelle
Päättäkää jo etukäteen ettette joudu köydenvetotilanteeseen, jossa mittaatte lapsenne uskollisuutta riitojenne keskellä. Älkää myöskään käyttäkö lasta pelinappulana ja udelko häneltä toisen vanhemman tekemisistä tai suunnitelko kostotoimenpiteitä lasta hyväksikäyttäen.
5. Riidelkää kahden kesken
Vanhempien pitää lopettaa tappelu siitä, kuka on oikeassa ja keskittyä siihen, että lapsi pääsee erosta yli mahdollisimman vähin traumoin. Ette voi antaa lapsellenne sellaista, mitä teiltä ei löydy. Jos siis olette täynnä katkeruutta, ahdistusta ja kaunaa lapsenne joutuu tilanteeseen, jossa häntä vedetään edestakaisin välillänne, eikä se ole häntä kohtaan oikein.
6. Älkää koskaan vähätelkö toisianne lapsen kuullen
Älkää koskaan kritisoiko ex-kumppanianne tai hyökätkö toisianne vastaan lapsen edessä. Nostakaa lapsen etu henkilökohtaisten tarpeidenne edelle. Jos etäännytätte lapsen käytöksellänne toisesta vanhemmastaan, hän tulee olemaan siitä katkera. Et varmasti toivo näkeväsi päivää, jolloin lapsesi sanoo sinun tuhonneen hänen ja toisen vanhempansa suhteen. Vaikka jommalle kummalle tulisikin riitatilanteessa voittajan olo, se saattaa kostautua pitemmällä aikavälillä.
7. Sopikaa lapsen huoltajuuteen liittyvistä asioista
Tehkää yhteisiä päätöksiä, älkääkä antako lapsen vaikuttaa niihin. Lapsi saattaa muun muassa yrittää vaikuttaa vanhempaan, joka on löyhempi säännöissä.
8. Päättäkää, että lapsenne ei ole rikkinäisestä kodista
Rikkinäisen kodin sijaan lapsellanne tulee olemaan kaksi kotia. Järjestäkää molempien luokse lapselle oma huone, leluja ja tilaa olla lapsi. Huolehtikaa siitä, että lapsi tuntee olonsa kotoisaksi molempien vanhempiensa luona.
Aiheesta kirjoitti Dr. Phil artikkelissa “Advice for parents who are divorcing”.
Lue lisää: