Terve.fi

8 hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla lapsesi pärjää koulussa

8 hyödyllistä vinkkiä, joiden avulla lapsesi pärjää koulussa
Julkaistu 15.8.2011

1. Tarkista reppu

Jäljitä kaikki ilmoitukset ja lupalaput, jotka tulevat kotiin opettajalta sen sijaan, että luottaisit lapsesi muistavan antaa ne sinulle. Pikkuisellesi voi olla noloa, jos hän on luokassa ainoa, joka ei muistanut pukeutua tiettyyn asuun jonakin erityisenä päivänä.

2. Juttele muille vanhemmille

Joskus on vaikea tietää, vastaako lapsesi käsitys luokassa tapahtuvista asioista totuutta. Siksi auttaa, kun keskustelee toisten vanhempien kanssa. Näin käsityksesi koulun tapahtumista laajenee.

3. Osoita, että välität

Huolimatta siitä, kuinka kiireinen olet, osoita lapsellesi, että olet kiinnostunut siitä, mitä hän on oppinut.

4. Lukekaa yhdessä

Yhdessä lukemisesta on valtavasti hyötyä lapsille. Lapset myös pitävät siitä, että vanhempi lukee samaa kirjaa, jota he lukevat koulussa. Voit sanoa lapsellesi: ”kerro, kun luette koulussa jotakin hyvää kirjaa, sillä minuakin kiinnostaisi lukea se”.

5. Pelatkaa lautapelejä

Lautapelit ovat hauskoja ja auttavat lastasi seuraamaan tiettyjä sääntöjä.Ennen kuin aloitatte, lue säännöt ääneen ja pyydä lastasi toistamaan ne. Jos ette ole varmoja, onko jokin asia sallittu, palatkaa takaisin sääntöihin ja tarkistakaa.

6. Keskity hyviin tapoihin ja sosiaalisiin taitoihin

Opeta lapsesi sanomaan ”olisitko kiltti”, ”kiitos” ja ”anteeksi”. Jos hän vasta aloittaa koulun, opeta häntä harjoittelemaan jakamista, oman vuoron odottamista ja jonossa seisomista. Voit kysyä häneltä: ”mitä teet, jos sinä ja toinen oppilas haluatte leikkiä samoilla leluilla?”.

7. Järjestä tavarat

Etsi tietty paikka, johon laitat lapsesi sakset, paperit, värikynät ja muut tarvikkeet ja opeta häntä laittamaan tavarat aina omille paikoilleen samalla tavoin, kun hän tekisi koululuokassaankin. Sama pätee myös kenkiin ja takkiin; jos niitä ei löydy aamulla, päivä saa helposti huonon alun.

8. Anna lapselle tilaa työskennellä

Jokainen koululainen tarvitsee säännöllisen nurkkauksen, jossa hän voi tehdä kotitehtävänsä. Lapsi tarvitsee hyvän tuolin sekä tilavan pöydän, jolle hän voi levittää paperinsa. Nurkkauksen pitää olla rauhallisessa paikassa, jotta hän voi keskittyä kunnolla. Jos lapsellasi ei ole pöytää omassa huoneessaan, keittiön pöytä on paljon parempi läksyjentekopaikka kuin sohva.

Lue myös:

Kommentoi »