Terve.fi

Elä jotakin varten, niin elät pitkään

Elä jotakin varten, niin elät pitkään
Hyvinvointi, sekä henkinen että fyysinen, koostuu hyvin monista asioista. Terveelliset elintavat, läheiset ja sosiaalinen verkko sekä motivoiva työ sopivat esimerkeiksi hyvinvoinnin edistäjistä. Silti voi tuntua, että elämästä puuttuu jotakin, ja se kulkee ohi. Useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa on selvitelty, miten jonkinlaisen sisällön tai tarkoituksen löytyminen elämälle vaikuttaa tulevien elinvuosien lukuun. Lue lisää.
Julkaistu: 9.12.2014

Hyvinvointi, sekä henkinen että fyysinen, koostuu hyvin monista asioista. Terveelliset elintavat, läheiset ja sosiaalinen verkko sekä motivoiva työ sopivat esimerkeiksi hyvinvoinnin edistäjistä. Silti voi tuntua, että elämästä puuttuu jotakin, ja se kulkee ohi. Useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa on selvitelty, miten jonkinlaisen sisällön tai tarkoituksen löytyminen elämälle vaikuttaa tulevien elinvuosien lukuun. Varsinaiselta eliksiiriltähän se näyttää.

Tuore englantilainen tutkimus kartoitti kyselyllä ikäihmisten itse koettua elämän tarkoituksellisuutta. Ihmisiltä kysyttiin tuntemuksia siitä, että elämä on hallinnassa ja siihen voi itse vaikuttaa. Ja onko elämällä merkitystä, eikä se tunnu turhalta. Joukkoa seurattiin sitten lähes 10 vuotta. Kävi ilmi, että seuranta-aikana kuolema vei huomattavan paljon enemmän niitä, joiden elämässä ei oikein löytynyt tarkoitusta. Laskennallisesti sisältörikas elämä pidensi elinikää kahdella vuodella. Samansuuntaisia tuloksia saatiin puoli vuotta sitten julkaistussa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jossa oli mukana myös nuorempia ihmisiä.

Miten päämäärä elämässä tai tarpeelliseksi tunteminen voi elämää pidentää jäi näissä tutkimuksissa auki. Melko yllättävän selityksen, ainakin osittaisen, tarjosi tuore tutkimus PNAS-lehdessä. Siinä todettiin, että mielestään sisältörikasta elämää elävät pitävät parempaa huolta myös terveydestään. Heillä on vähemmän sairaalahoitoja ja he käyvät useammin kolesterolitesteissä, mammografioissa tai prostatasyövän seulonnoissa. Ehkä se, että he kokevat olevansa tarpeen tai tekevänsä tarpeellista, saa heidät kantamaan huolta tulevista vuosistaan.

Suomen kielessä ei ole kattavaa yhtä sanaa kuvaamaan elämän tuntemista tyydyttäväksi ja elämisen arvoiseksi. Kreikan eudaimoniakin, jota tutkijat käyttävät, on ehkä liian onnellisuussävytteinen. Nimittäin elämässä voi pitää kiinni myös velvollisuus hoitaa tai auttaa. Yhtälailla myös puutarhanhoito tai lapsenlapset.

Lue lisää:

1 kommentti