Sairaudet

Kihtiin voi liittyä suurentunut diabetesriski

Kihtiä sairastavat saattavat sairastua myös diabetekseen tavallista helpommin. Lue lisää.

17.10.2014 Terve.fi

Kihtiä sairastavat saattavat sairastua myös diabetekseen tavallista helpommin. Yhteys saattaa olla hieman voimakkaampi naisilla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Kihtiä potevan naisen riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on noin 70 prosenttia suurempi ja miehen 20 prosenttia suurempi kuin kihtiä sairastamattomien. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joka vuosi kihdin vuoksi tuhannesta naisesta 5 sairastuu diabetekseen ja tuhannesta miehestä noin 2.

Yhdysvaltalaisten havainto on mielenkiintoinen, sillä kihti on yhdistetty diabetesriskiin ainoastaan yhdessä aiemmassa tutkimuksessa ja siihen osallistui vain suuressa sydäntautivaarassa olevia miehiä.

Tulokset eivät osoita, miksi kihti lisäisi diabetesriskiä, mutta yhteys voi johtua mm. kihtiin liittyvästä tulehdustilasta ja yhteisistä riskitekijöistä.

Kihti on kivulias nivelsairaus, joka johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.

Lähde: Annals of Rheumatic Diseases 2014

Lue lisää:

Alkoholi on itsenäinen kihdin riskitekijä

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi