Sairaudet

Kuunteletko musiikkia lujalla? Ei kannattaisi

Musiikin kuuntelu: Nautitko lempimusiikista usein volyymit kaakossa? Pidemmän päälle se ei ole hyvä juttu ainakaan kuulosi kannalta. Lue lisää.

15.10.2014 Terve.fi

Nautitko lempimusiikista usein volyymit kaakossa? Pidemmän päälle se ei ole hyvä juttu ainakaan kuulosi kannalta. Otologian ja laryngologian professori M. Charles Liberman Harvardin lääketieteellisestä koulusta kertoi Men’s Healthille, miten äänenvoimakkuuden lisääminen voi johtaa lopulliseen hiljaisuuteen.

1. Korviisi kantautuu kovaa värinää

Mikrosekunteja musiikin alkamisen jälkeen ulkokorvaan kantautuu ääniaaltoja, jotka ohjautuvat kuulokanavasta tärykalvoon. Aallot värisyttävät tärykalvoa, ja mitä kovempi ääni on, sitä kovempaa tärykalvo hakkaa.

2. Ääniaallot lyövät vasten korvien luita

Liikkuva tärykalvo työntyy vasten pieniä keskikorvan luita, joita kutsutaan kuuloluiksi. Kun nämä luut heilahtelevat, ne aiheuttavat sisäkorvan simpukaksi kutsutussa osassa nestemäisiä, ääniä kuljettavia aaltoja. Simpukka on kartiomainen kammio, jossa sijaitsee noin 10 000 karvasolua. Jos musiikki soi lujalla, nämä aallot lyövät kuin tyrskyt myrskyn keskellä.

3. Aivosi sähköistyvät

Ääniaallot saavat karvasolut huojumaan. Tämä liike muuttuu sähköksi, mikä laukaisee kemiallisen hermojen välittäjäaineen vapautumisen. Tämä aine taas pyyhkii yli karvasolujen viereisistä hermokuiduista. Kuidut luovat sähköisiä piikkejä ja kantavat sykkivät signaalit auditiiviseen aivokuoreen, missä ne rekisteröityvät äänenä.

4. Ylityöllistetyt solut kuolevat

Ylikuormittuneiden karvasolujen kemikaaliryöppy tuhoaa viereisiä hermokuituja, mikä tarkoittaa sitä, että osalla normaalisti toimivilla karvasoluilla ei ole mitään paikkaa, mine lähettää signaalinsa. Toiset ylikuormittuneet solut uupuvat ja kuolevat pois. Tämän prosessin nopeus riippuu siitä, kuinka paljon olet pahoinpidellyt korviasi.

5. Korvissa soi

Mielenkiintoinen fakta aivoista: jos ne eivät vastaanota hermoilta odottamiaan signaaleja, ne yrittävät lisätä äänenvoimakkuutta tuottamalla epänormaaleja hermosignaaleja. Eli jos ihmettelet, mistä korvissa soiminen äänekkään konsertin jälkeen johtuu, on kyseessä kuulosi kuolonkorina.

Lähde: Men’s Health

Lue lisää:

Tehosta treeniä tällä musiikilla

Jotkut meistä eivät ymmärrä musiikista mitään

Tutkimus: Musiikki on seksuaalisesti kiihottavampaa kuin kosketus

Raskauden aikana kuultu musiikki pysyy vauvan mielessä pitkään

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi