Useimmat meistä ovat kokeneet tämän ilmiön: tarttuva sävelmä tai melodia jää soimaan mielessämme toistolla, usein ilman ilmeistä syytä. Pääsääntöisesti näitä päähän tarttuvia sävelmiä ovat mainosjinglet, televisio-ohjelmien tunnussävelmät, pop-kappaleet ja lastenlaulut.
Englanninkielisessä tieteellisessä kirjallisuudessa ja normaalissa lehdistössä ilmiö kulkee useilla eri nimillä, kuten tarttuva musiikki, juuttuneet kappaleet, tahdoton musiikillinen kuvasto, kognitiivinen kutina, mentaalikonsertti sekä korvamato.
Toiminnallista magneettikuvausta hyödyntävissä tutkimuksissa on havaittu, että ”kuulemme” sisäisiä melodioita hyvin pitkälti samalla tavalla kuin kuulemme oikeaakin musiikkia. Molemmissa tapauksissa auditorinen korteksi – aivojen ääniä prosessoiva osa – aktivoituu, mutta musiikin ollessa pään sisäistä vain osa korteksista on toiminnassa. On todennäköistä, että aivojen muut osat – esimerkiksi muistia prosessoiva t alueet – osallistuvat tähän mentaalikonserttiin.
Englantilaiset tutkijat suorittivat vastikään tutkimuksen siitä, kuinka yleinen kyseessä oleva ilmiö on. Tutkijat valitsivat julkisilta paikoilta ihmisiä satunnaisesti ja pyysivät heitä täyttämään ilmiöön liittyvän kyselyn. Kaikki 103 vastannutta ilmoittivat kuulleensa joskus melodian tai sävelmän mielessään. Vastaajat listasivat yhteensä 159 eri laulua, joiden he muistivat jossain vaiheessa soineen päässään.
Erillisessä tutkimuksessa sama tutkijajoukko pyysi 25 ihmistä pitämään 4 viikon ajan päiväkirjaa päähän tarttuvista kappaleista. Osallistujat raportoivat kokeen aikana esiintyneen kokonaisuudessaan 269 tapausta ja 199 eri kappaletta. Suurimmaksi osaksi pään sisäinen musiikki ei haitannut osallistujia. Osa vain jätti sen huomiotta ja meni nukkumaan, toiset vaimensivat sisäisen melodian kuuntelemalla oikeaa musiikkia (tai ajattelemalla toista sävelmää). Osa yritti jopa kuunnella ja nauttia pään sisäisestä musiikista, kunnes se loppui.
Copyright © 2010 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.
Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.
Lue myös: