Terve.fi

Virolaisten lääkärien palkat tiukassa – Maksullisia huumelääkereseptejä Suomeen

Virolaisten lääkärien palkat tiukassa – Maksullisia huumelääkereseptejä Suomeen
Tallinnassa huumelääkereseptin saa helposti, jopa ilman vastaanotolla käymistä. Lääkäreitä ei lääkkeiden käyttötarkoitus kiinnosta, kertoo Länsiväylä.
Julkaistu 3.10.2014

Tallinnassa huumelääkereseptin saa helposti, jopa ilman vastaanotolla käymistä. Lääkäreitä ei lääkkeiden käyttötarkoitus kiinnosta, kertoo Länsiväylä.

Reseptilääkkeiden virta Virosta Suomeen on kasvanut. Kun ennen tuotiin paljon pieniä määriä, tuodaan niitä nyt organisoidusti suurempia määriä kerrallaan, mutta harvemmin.

Länsiväylän toimittaja Sami Lotila testasi, kuinka helposti lääkereseptin saa.

Satoja tabletteja tunnissa

Tunnin lääkärikierroksen jälkeen Lotilalla on taskussaan viisi huumelääkereseptiä ja yli 300 lääketablettia. Niiden arvo Suomen katukaupassa on satoja euroja.

Tallinnalaisessa apteekissa lääkkeitä myydään muutamilla euroilla. Hintaa resepteille kertyy yhteensä 29 euroa. Yhden reseptin hinta on viidestä yhdeksään euroa.

– Laskutan resepteistä enemmän, jos asiakas haluaa kuitin, erään lääkärikeskuksen lääkäri huomauttaa.

Ei turhia kyselyitä

Lotila kertoo kolmessa eri lääkärikeskuksessa kärsivänsä univaikeuksista.

Jokainen kirjoittaa kyselemättä reseptin, osa jopa kaksi. Pian miehellä on reseptit viiden milligramman Diazepekseihin ja Diazepameihin sekä yhden milligramman Alprazolameihin.

– Tule hakemaan lisää, kun olet nämä popsinut, huikkaa viimeisen lääkärikeskuksen lääkäri lopuksi.

Perhelääkärit tarraavat joka senttiin

Virossa ei ole kunnallista terveydenhoitoa, vaan niiden tehtävistä huolehtivat niin kutsutut perhelääkärit. He ovat yksityisyrittäjiä, joiden toimeentulo on tiukassa.

Pienikin ylimääräinen tulo on tarpeen.

Valvonnan järjestäminen ei sadoissa eri paikoissa työskenteleville lääkäreille ole helppoa. Reseptiralli pysynee ennallaan.

Ostaminen sallittua, Suomeen tuominen rajoitettua

Virosta tai muusta Schengen-maasta saa tuoda huumaavia lääkkeitä omaan käyttöön kuukauden käyttöä vastaavan määrän Schengen-todistusta vastaan.

Isompien määrien salakuljettaminen Helsinkiin ei kuitenkaan ole vaikeaa, sillä satamissa huumekoiria on harvassa.

– Enemmän huolta aiheuttavat verkkokaupoista tilatut lääkkeet, jotka saapuvat lentorahtina, Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kertoo Länsiväylälle.

Huolestuttaako sinua Suomen ja Viron välinen lääke- ja reseptiralli? Keskustele alla!

Lue myös:

Kommentoi »