Terve.fi

Haluatko ostaa lääkkeitä ulkomailta? Neljä kysymystä EU-reseptistä

Haluatko ostaa lääkkeitä ulkomailta? Neljä kysymystä EU-reseptistä
Voiko lääkäri kirjoittaa potilaalle samalla vastaanottokäynnillä suomalaisen ja eurooppalaisen reseptin? Lue vastaus tähän ja kolmeen muuhun kysymykseen EU-reseptistä.
Julkaistu: 3.7.2014

1. Voiko lääkäri kirjoittaa potilaalle samalla vastaanottokäynnillä kaksi erilaista reseptiä: sellaisen, joka käy suomalaiseen apteekkiin ja sellaisen, jolla voi hakea lääkettä jonkin muun EU-maan apteekista?

Kyllä voi, kuuluu vastaus Kelan sivustolla.

Tähän ja lähes sataan muuhun kysymykseen rajat ylittävästä terveydenhuollosta on nyt koottu vastaukset Kelan verkkosivuille.

Sivuston mukaan lääkäri voi kirjoittaa samalla käynnillä sekä suomalaisen että eurooppalaisen lääkemääräyksen. Suomessa on siirrytty käyttämään lähinnä sähköistä reseptiä, ja on huomattava, ettei Suomen sähköinen resepti toimi ulkomailla.

Potilaalla pitää siis olla erikseen eurooppalainen lääkemääräys, jos hän haluaa ostaa lääkkeitä muusta EU-maasta kuin Suomesta.

Eurooppalaisella lääkemääräyksellä voi kyllä ostaa lääkkeitä myös Suomesta – joskin ensisijaisesti halutaan ohjata potilaita käyttämään sähköistä, suomalaista lääkemääräystä.

2. Pitääkö eurooppalainen resepti kirjoittaa paperisena?

Kyllä. Ainakaan toistaiseksi ei ole olemassa yhteistä eurooppalaista e-reseptiä. Voi olla, että lähivuosina sähköinen resepti laajenee yhteiskäyttöön esimerkiksi Ruotsin, Norjan ja Viron kanssa.

3. Millä kielellä EU-resepti pitää kirjoittaa?

Suomeksi tai ruotsiksi, mutta myös muut EU:n viralliset kielet kuten englanti kelpaavat.

Suomessa on erillinen lomake eurooppalaisen lääkemääräyksen tekoon. Lomakkeita on saatavilla kielillä suomi-englanti ja ruotsi-englanti.

4. Pitääkö EU-resepti kirjoittaa eri tavalla kuin suomalainen?

EU-reseptiin kirjoitetaan lääkevalmisteen vaikuttavan aineen nimi. Biologisista lääkevalmisteista kirjoitetaan valmisteen kauppanimi.

Jos muussa tapauksessa lääkäri tahtoo kirjoittaa tietyn nimistä valmistetta, pitää kirjoittaa reseptiin myös perustelu siitä, että määrätään juuri tietty tuotemerkki. Eri maissa lääkkeiden kauppanimet voivat olla erilaisia.

Lähteet: Kela

Lue myös:

Kommentoi »