Terve.fi

Kylän lääkäri lopetti sähköisen reseptin takia, kertoo Apteekkari-lehti

Kylän lääkäri lopetti sähköisen reseptin takia, kertoo Apteekkari-lehti
Siirtyminen sähköisiin resepteihin sai lääkäri Yrjö Martikaisen lopettamaan vastaanottonsa pitämisen pienessä Vieremän kunnassa Pohjois-Savon ja Kainuun rajalla. Martikaisen tarina kerrotaan Apteekkari-lehdessä.
Julkaistu: 2.4.2014

Siirtyminen sähköisiin resepteihin sai lääkäri Yrjö Martikaisen lopettamaan vastaanottonsa pitämisen pienessä Vieremän kunnassa Pohjois-Savon ja Kainuun rajalla. Martikaisen tarina kerrotaan Apteekkari-lehdessä.

Montako vastaavaa tapausta Suomessa on?

Martikainen arvioi jutussa, että noin 200 lääkäriä tai hammaslääkäriä lopettaa työt ennenaikaisesti e-reseptipakon takia.

Hän sanoo Apteekkari-lehdessä, ettei hänellä ole sinänsä mitään sähköistä reseptiä vastaan. Se sopii isoille organisaatioille.

Pienille se voi olla eri asia, näkee kylälääkäri. Martikaisen laskelmien mukaan hänen praktiikallaan Vieremän Terveyspiste Ay:ssa, satsaus sähköiseen reseptijärjestelmään olisi ollut liian kallis, 5 000–25 000 euroa ja tämän jälkeen 300–1 500 euron kuukausikulut ohjelmapäivityksiin.

Lehden mukaan Martikaisen lopettamispäätökseen eivät enää ehdi vaikuttaa e-reseptiin siirtymäaika pienille ammatinharjoittajille eikä mobiilisovelluskaan. Hän on jo ehtinyt irtisanoa tilojen vuokrasopimuksen. Sitä paitsi hän on kirjoittanut noin 7 500 reseptiä vuodessa, mikä on enemmän kuin 5 000:n raja, joka on asetettu antamaan lisäaikaa e-reseptiin siirtymiseen pienille ammatinharjoittajille.

Näin sähköiseen reseptiin siirrytään

-Vuodesta 2017 alkaen kaikki lääkemääräykset on laadittava sähköisesti.

-Siihen saakka paperi- ja puhelinreseptit ovat käytössä e-reseptin rinnalla.

-Paperi- ja puhelinreseptejä voi kuitenkin käyttää myös vuoden 2016 jälkeen poikkeustilanteissa.

- Viimeistään vuoden 2016 lopussa lääkärien käytössä pitäisi olla myös selainpohjainen reseptisovellus. Sen avulla voi kirjoittaa sähköisiä reseptejä ja laatia sekä tallentaa potilasasiakirjamerkintöjä myös yksittäisen tietokoneen tai mobiililaitteen avulla.

-Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivat lääkärit ja hammaslääkärit sekä yksityisen terveydenhuollon yksiköt, joissa kirjoitetaan alle 5 000 lääkemääräystä vuodessa, voivat laatia kirjallisia ja puhelinlääkemääräyksiä 31.12.2016 asti. Sen jälkeen kaikki reseptit on laadittava pääasiassa sähköisesti.

”Tietokonenikkareiden ehdoilla”

Sähköinen resepti on kehitetty tietokonenikkareiden ehdoilla, eikä ole ajateltu sitä, miten lääkemääräykset kirjoitetaan vastaanotolla ja toimitetaan apteekeista, sanoo lääkäri jutussa.

Kuusikymppinen lääkäri aikoo jatkaa potilaiden vastaanottamista 25 kilometrin päässä, isomman organisaation helmassa, Iisalmen Terveystalossa.

Apteekkari-lehden mukaan oman ”vanhan ajan kunnanlääkärin” menettäminen kylältä on kuitenkin iso lohkaisu. Paikallisessa apteekissa joudutaan tämän takia supistamaan aukioloaikoja ja irtisanomaan yksi neljästä farmaseutista, kertoo lehti.

Apteekkarin mukaan paikallisessa apteekissa kylälääkärin kirjoittamien reseptien osuus on ollut merkittävä, päivystyspäivinä jopa kolmasosa kaikista apteekin toimittamista resepteistä.

Lähteet: Apteekkari-lehti, huhtikuu 2014, Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 27.3.2014

Lue myös:

6 kommenttia