Terve.fi

Ebola: Jokaisen pitäisi tietää nämä kolme asiaa

Ebola: Jokaisen pitäisi tietää nämä kolme asiaa
Miten ebola tarttuu ja onko paniikkiin aihetta? Mitkä ovat ebolan oireet? Onko ebolaan olemassa lääkehoitoa?

1. Ei tartu niin herkästi kuin influenssavirus

Riski saada ebola-tartunta on hyvin pieni, jos ei ole koskenut suoraan tartunnan saaneen ihmisen tai eläimen ruumiinnesteisiin – vaikka olisi matkustanut alueella, jossa on ebolaan sairastuneita.

- Ebola-virus ei ole herkästi tarttuva, vaan tarvitsee esimerkiksi lähikontaktin potilaaseen, joka erittää tätä virusta, tiivistää erityisasiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n virologian yksiköstä.

ECDC eli tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus on arvioinut, että riski saada ebola-tartunta EU:ssa on hyvin pieni.

Ebola-virus ei leviä ilman välityksellä, kuuluu tämänhetkinen käsitys. Se ei siis leviä esimerkiksi yhtä herkästi kuin vaikkapa influenssavirus.

  • Ebola voi tarttua tartunnan saaneista ihmisistä suorassa kosketuksessa veren tai muiden eritteiden, kuten syljen tai virtsan, välityksellä. Se voi tarttua myös suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä tartunnan saaneen kanssa vielä seitsemän viikkoa sen jälkeen, kun potilas on toipunut.
  • Ebola voi tarttua myös tartunnan saaneista kuolleista. (Lähteet: ECDC ja Carita Savolainen-Kopra/THL)

2. Harvinainen tauti

– Vaikka ebola-epidemia on tällä hetkellä päällä Länsi-Afrikassa, on tauti silti edelleen hyvin harvinainen, tähdentää Savolainen-Kopra.

– Monet muut trooppiset taudit ovat yleisempiä.

– On arvioitu, että vaikka jonnekin päin Eurooppaa tulisi potilas, joka on saanut ebola-tartunnan, on epidemian syntymisen riski Euroopassa hyvin pieni. Kun potilas tunnistetaan, hänet osataan eristää ajoissa, mikä alentaa leviämisen riskiä.

3. Ei syytä hysteriaan

Savolainen-Kopran mukaan on ymmärrettävää, että ebola-virus voi kuulostaa pelottavalta.

– Toisaalta asioita voi asettaa oikeaan mittakaavaan, kun ajattelee, että tropiikissa kuolee päivittäin kuumetauteihin huomattavasti enemmän ihmisiä kuin ebolaan.

WHO julisti 8.8.2014 ebola-epidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Miksi tähän päädyttiin?

– Koska tunnistettiin, että epidemia-alueella on ongelmia saada epidemia kuriin, kiteyttää Savolainen-Kopra.

– Nyt peräänkuulutetaan kansainvälistä yhteistyötä, joka velvoittaa kaikkia kansakuntia niin, että on valmius potilaiden diagnostiikkaan ja hoitamiseen. Vauhditetaan myös toimia paikan päällä, jotta saadaan sinne lisää tietämystä, henkilökuntaa ja varusteita.

Annetaanko lääkkeelle varhennettu lupa?

Tällä haavaa Ebola-tautiin ei ole markkinoilla rokotetta tai lääkettä. Kuinka lähellä tai kaukana lienee lääkkeen lanseeraaminen?

– WHO:n asiantuntijapaneeli pohtii tällä hetkellä tätä, sanoo Savolainen-Kopra.

– Asiantuntijat miettivät, voidaanko ottaa kehitysvaiheessa olevia, lopullisesti testaamattomia lääkkeitä käyttöön ja onko niitä ylipäänsä saatavilla niin runsain määrin, että niistä olisi apua. Saako joku lääkkeistä mahdollisesti nopeutetun myyntiluvan?

– Aiemmissa epidemioissa on tehty niin, että torjuntatoimet ovat isossa roolissa ja niitä tehostamalla on saatu epidemioita kuriin.

Lähteet: Savolainen-Kopran puhelinhaastattelu 11.8.2014, ECDC ja ECDC II, THL I ja II

Lue myös:

Julkaistu: 12.8.2014
5 kommenttia