Terve.fi

Lähdössä matkalle? Muista, älä suutele kamelia!

Lähdössä matkalle? Muista, älä suutele kamelia!
Kamelinratsastus kuuluu monasti turistien ohjelmaan. THL kuitenkin kehottaa välttämään läheistä kosketusta kameleihin.
Julkaistu: 9.8.2014

Kamelinratsastus kuuluu useimpien turistien ohjelmaan, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Samalla otetaan asiaan kuuluvat valokuvat kamelin selässä. Eikä ole harvinaista, että kuviin on ikuistettu turisti suutelemassa kamelia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kuitenkin kehottaa Saudi-Arabiaan matkaavia välttämään läheistä kosketusta kameleihin, lepakoihin sekä koti- ja hyötyeläimiin uuden Mers-viruksen tartunnan välttämiseksi. Tämä koronaviruksiin kuuluva mikrobi on sukua runsaat 10 vuotta sitten maailmalla levinneeseen sars-virukseen.

Lyhenne Mers tulee sanoista Middle East Respiratory Syndrome eli Lähi-Idän hengitystieoireyhtymä. Koronavirukset leviävät yleensä käsien kautta, mutta myös pisaratartuntana, jos sairastunut yskii lähellä.

Lähinnä Saudi-Arabian niemimaalla vuodesta 2012 levinnyt Mers-virus on tappanut alueella joka kolmannen sairastuneen, tähän mennessä noin kolmesataa ihmistä. Tautitapaukset ovat liittyneet kamelikontakteihin, ja siksi sauditutkijat ovat nyt tutkineet tarkemmin viruksen leviämistä.

Kun eräs kamelinomistaja sairastui Mers-viruksen aiheuttamaan tautiin, tutkijat keräsivät näytteitä hänen kameleistaan, mutta myös kamelitallin ilmasta. He osoittivat, että tartunta oli saatu omasta kamelista. Tutkijat löysivät myös kamelitallin ilmanäytteistä Mers-virusta, ja samaan aikaan havaittiin tartunta toisessakin kamelissa. Tutkijat päättelivät, että virus voi levitä myös ilmavälitteisesti. Läheinen kontakti ei siis aina ole välttämätön tartunnan saamiseksi.

Ihminen on kautta aikojen saanut erilaisia uusia tauteja eläimiltä. Noin 10 000 vuotta sitten, kun ihminen muuttui metsästäjä-keräilijästä maanviljelijäksi ja karjankasvattajaksi, kontaktit eläimiin lisääntyivät ja samalla ihminen sai uusia tauteja. Tällaisia tauteja ajatellaan olevan muun muassa isorokko, tuberkuloosi ja monet suolistotaudit.

Mers-virus on osoitus siitä, että uusia tauteja kehittyy ja leviää jatkuvasti. Siksi on hyvä olla tarkkana ja välttää läheisiä kontakteja eksoottisiin eläimiin. Kädet on hyvä pestä tai desinfioida huolellisesti aina eläinkontaktin jälkeen.

Lähde: mBio 2014

Lue lisää:

1 kommentti