Terve.fi

Matka ja sairaus

Matka ja sairaus
Matkailijan kannattaa ensimmäiseksi huolehtia siitä, että säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä on riittävästi mukana koko matkan ajaksi.
Teksti
Julkaistu: 19.6.2012

Elintärkeitä lääkkeitä (mm. insuliini) hätävarana ylimäärinkin, esimerkiksi lentojen myöhästelyn takia. Kela-korvaukset erityiskorvattaviin lääkkeisiin saa jälkikäteen KELA:n toimistosta, jos niitä ei saa apteekista.

Lääkkeitä ei ikinä kannata pakata laukkuun, joka menee lentokoneen ruumaan. Onhan olemassa mahdollisuus, että et näe laukkuasi enää ikinä!

Säännöllisesti käytetyistä lääkkeistä kannattaa myös tehdä lista, josta selviää kauppanimi (esim. Cardiol) ja vaikuttava-aine (karvedioli).

Matkakohteen apteekissa/lääkärissä käytetty lääke selviää helpoiten jos kuljetat mukana myös lääkkeiden alkuperäispakkauksia, joista ammatti-ihminen voi selvittää käyttämäsi lääkkeen ja sen vahvuuden myös ulkomailla.

Myös matkasanastoon on hyvä sisältyä omien sairauksien vieraskieliset nimet.

Nesteiden kuljetusta lentokoneissa on rajoitettu. Nesteiksi katsotaan myös erilaiset voiteet ja geelit. Useista lääkevoiteista on saatavana myös pieniä pakkauskokoja. Mukaan otettavat lääkkeet on hyvä pitää alkuperäisessa pakkauksessa ja ohjelappua ei kannata irrottaa. Myös resepti tai reseptin kopio on hyvä olla epäselviä tilanteita varten. Nestemäisten lääkkeiden aitous on todistettava turvatarkastuksessa pyydettäessä. Lisätietoa nesteiden kuljetuksesta lentokoneissa saat Ilmailuhallinnon sivuilta.

Tulosta tarvittaessa todistus ruiskujen, neulojen ja lääkkeiden kuljettamista varten. Tulosta myös diabeetikolle oma todistus.

Schengen-sopimuksessa piiriin kuuluviin maihin (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Saksa, Belgia, Ranska, Alankomaat, Itävalta, Luxemburg, Espanja, Portugali, Italia ja Kreikka) matkustattessa on mahdollisuus hankkia apteekista todistus, jolla yksityishenkilö voi osoittaa mukanaan kuljettamiensa huumaavien tai psykotrooppista ainetta sisältävien lääkkeiden tarpeellisuus matkustaessaan Schengen-alueella. Lisätietoja saat apteekista ja Lääkelaitoksen sivuilta.

Lääkkeiden maahantuonnista ulkomailta Suomeen on säädetty rajoituksia. Niihin voi tutustua Lääkelaitoksen ja Tullin sivuilta.

Kommentoi »