Terve.fi

Ötökkä pisti! Katso video oireista ja tunnista

Ötökkä pisti! Katso video oireista ja tunnista
Kesä saapui ja toi mukanaan jokavuotiset riesat, eli hyttyset ja muut kiusantekijät.
Julkaistu: 18.7.2014
Kesä saapui ja toi mukanaan jokavuotiset riesat, eli hyttyset ja muut kiusantekijät. On syytä painaa mieleen muutama vinkki siitä, miten pistoksia voi torjua ja lievittää nopeasti.

Hyttyset ja mäkäräiset

Suomessa olemme onneksi pääosin turvassa ikäviä tauteja levittäviltä hyönteisiltä. Hyttysten ja mäkäräisten pistokset ovat kuitenkin ikävä riesa, vaikka ne itsekseen paranevatkin.
Hyttysten ja mäkäräisten pistoksia voi vältellä hyttyskarkottein. Peittävät vaatteet ovat myös oiva vaihtoehto.
Lapsen iho on herkkä, ja se myös kutiaa helposti. Lapsen suojaaminen onkin kesällä tärkeää.
Mahdollisia pistoksia ja paukamia voi lievittää hydrokortisonivoiteella tai kylmällä kääreellä. Isoista ja kutiavista paukamista kärsivät voivat nauttia ennaltaehkäisevästi antihistamiinitabletteja.

Ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset

Nämä veijarit ovat oma lukunsa, ja ne ovat hyttysiä tai mäkäräisiä selvästi kiusallisempia.
Ärhäköiden pörisijöiden pistoilta voi suojautua välttämällä voimakkaita tuoksuja, ulkona ruokailua ja avojaloin kulkemista. Pörrääjien häiritsemistä huitomisella on myös syytä välttää.
Jos pistoksen uhriksi kuitenkin joutuu, on piikki poistettava ensi töikseen, mikäli se ihoon jää kiinni. Kylmä kääre ja raapimisen välttäminen auttavat paukaman paranemisessa.
Yksittäinen pisto ei tavallisesti aiheuta terveelle aikuiselle vaaraa, mutta anafylaktinen reaktio on mahdollinen. Se saattaa olla jopa hengenvaarallinen. Oireettomankin on syytä hakeutua lääkäriin, jos pistos osuu kasvojen seudulle.
Pistoksille herkkien kannattaa kesäisin kuljettaa mukanaan adrenaliinipiikkiä. Reseptin saa lääkäriltä.
Kommentoi »