Sairaudet

Tiesitkö nämä asiat melanoomasta?

Melanooma eli ihosyövän yksi muoto yleistyy vauhdilla. Melanoomariski kasvaa auringonpaisteen myötä. Tiedätkö mitä ikäryhmää melanooma koskettaa eniten?

10.5.2014 Terve.fi

Kesä saapuu ja melanoomariski nousee, kun auringonpaiste lisääntyy ja aurinkorasvojen käyttö unohtuu. Health.comin asiantuntija Angela J. Lamb kertoo muutamia erikoisempia faktoja sairaudesta.

Lue myös: Melanooma yleistyy Suomessa – Lue miten suojaudut

1. Melanooma ja nuoret

Melanooma on yksi yleisimmästä syövistä nuorten keskuudessa. Itse asiassa ainakin Yhdysvalloissa melanooma on kaikista yleisin syöpä 25-29-vuotiaiden keskuudessa. Asiantuntijoiden mukaan tämän ikäryhmän melanoomien suurin syy on vastuuttoman auringonoton lisäksi runsas solariumin käyttö.

2. Iho ja aurinkorasva

Ihonvärillä ei ole väliä. On totta, että runsaspigmenttinen iho ei ole niin suuressa vaarassa kuin vaalea iho, mutta se ei ole syy jättää aurinkorasvaa pois. Suojakertoimellisen voiteen käyttö tulisi kesäaikana olla ihonväristä riippumatta jokapäiväistä.

3. Melanooma ja luomet

Melanooma ei välttämättä kehity olemassaolevaan luomeen. Lambin mukaan ihosyöpä ei katso paikkaa, vaikka se yleensä kehittyykin luomeen. Vaikka sinulla ei luomia olisikaan, voit silti saada melanooman.

4. Silmä

Melanooma voi näyttää mustelmalta. Se voi myös näyttää mustalta viivalta kynnen alla. Melanooma voi kehittyä myös silmään, joten jos toisen silmäsi näkö heikkenee nopeasti ja / tai tunnet painetta silmän takana, käy tarkistuttamassa silmä välittömästi.

5. Sukupuolielin, takapuoli, kainalo

Se voi kehittyä myös paikkaan, joka ei altistu auringolle. Eli esimerkiksi sukupuolielimiin, takapuoleen tai vaikkapa kainaloihin.

6. Melanooma ja ikä

Sitä esiintyy myös vanhemmilla sukupolvilla. Melanooma ei katso ikää, jos ihminen vaarantaa ihonsa UV-säteille.

7. Selviytyminen

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, mutta toisaalta sitä voidaan hoitaa tehokkaasti hyvissä ajoin huomattuna. Ihmisen viiden vuoden selviämisprosentti on 98, jos melanooma huomataan ennen sen leviämistä imusolmukkeisiin.

8. Melanoomariski

Melanooma ei iske ainoastaan auringonpalvojiin ja solariumissa asuviin. Esimerkiksi perheenjäsenen melanooma nostaa omaa riskiäsi 10-15 prosenttia.

Lähde: Health.com

Lue lisää:

Päänahkan ja niskan melanoomat vaarallisimpia

Tarkkaile ihosi pigmenttimuutoksia

Ihosyövän oireet, diagnoosi ja hoito

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi