Sairaudet

Tarkkaile ihosi pigmenttimuutoksia

Kaikilla on ihollaan hyvänlaatuisia kasvaimia, kuten luomia. Pigmenttiluomet sisältävät ihon melanosyyttisolujen kertymiä.

Teksti Toni Aho
24.6.2010 Terve.fi

Kaikilla on ihollaan hyvänlaatuisia kasvaimia, kuten luomia. Pigmenttiluomet sisältävät ihon melanosyyttisolujen kertymiä. Niitä on hyvä osata seurata, sillä joskus, vaikkakin onneksi verrattain harvoin, melanosyytit saattavat alkaa jakautua hallitsemattomasti ja aiheuttaa melanooman. Melanooma on pahimmillaan nopeasti leviävä ja hoitamattomana kuolemaan johtava ihosyöpätyyppi.

Onneksi vain pieni osa ihosyövistä on melanoomaa. Tavallisempia ovat esimerkiksi tyvi- ja okasolusyövät, jotka taas lähettävät etäpesäkkeitä harvoin. Ne ovat tyypillisesti melanoomaa vaaleampia ja tuumorimaisia, parantumattomia rupeutumia.

Maassamme tavataan tuhatkunta melanoomatapausta vuosittain. Kilttiluontoinen tyvisolusyöpä on moninkertaisesti yleisempi.  

Runsasluomisilla suurempi riski

Melanooma voi kehittyä olemassa olevaan luomeen, pigmenttiläiskään tai sitten terveelle iholle ikään kuin uutena, nopeasti kasvavana ja usein kirjavana luomena. Melanoomakudos on aktiivista, ja sen alueella on herkästi kutinaa, rupeutumista tai muuta ihon oirehdintaa.

Tavallinen luomi ei muutu sen herkemmin melanoomaksi, vaikka luomi raapiutuisi rikki tai sen alueelle kohdistuisi toistuvaa hankausta. Sen sijaan melanoomalle voi altistaa perinnöllinen taipumus – jos lähisuvussa on melanoomaa, myös itsellä on suurempi riski sairastua.

Vaaleaihoiset auringossa toistuvasti palaneet ihmiset sekä he, joilla on jo ennestään runsaasti kirjavia ja suuria luomia ihossaan, ovat suuremmassa riskissä sairastua melanoomaan.

Joillakin saattaa olla ihollaan jopa yli sata pigmenttiluomea, ja tällöin melanoomariski on sen verran suuri sekä seuranta hankalaa, että sitä suositellaan terveydenhuollon ammattilaisen suoritettavaksi.

Tavallisin ikääntymisen myötä iholle kasvava uusi tumman- tai vaaleanruskea luomi ei suinkaan ole melanooma, vaan hyvänlaatuinen rasvaluomeksi kutsuttu kasvain. Näitä “viisauden luomia” tulee ennen pitkää lähestulkoon kaikille. Ne ovat usein “päälle liimatun” näköisiä, ympäristöönsä tasaisesti rajoittuvia, tasaisen värisiä ja pinnaltaan karkeita tai vahamaisia. Ne viihtyvät etenkin korvalehtien ympäristössä ja vartalon alueella, raajoilla harvemmin.  

Miltä melanooma näyttää

Melanooma on usein kirjava, leviää ympäristöönsä epätarkkarajaisesti, ja sen pinnalla voi nähdä erikorkuisia alueita epäsymmetrisesti. Väri voi vaihdella saman ihomuutoksen alueella syvänmustasta vaaleanruskeaan ja punaiseen.

Jos melanooma on sormeen tuntumattomasti ihon tasalla, silloinkin se on yleensä silmiinpistävän tumma tai kirjava. Melanooma on iholla harvoin alle puolen senttimetrin läpimittainen. Melanooma voi olla missä tahansa iholla, jopa jalkapohjassa tai kynnen alla.

Tavanomainen hyvänlaatuinen pigmenttiläiskä eli lentigo on tasaisemman sävyinen ja ympäristöönsä tarkemmin rajoittuva, kuin nokitahra iholla. Epäselviä uusia ja kirjavia, kenties toistuvasti ärtyviä tai rupeutuvia ihomuutoksia on syytä näyttää herkästi terveydenhuollon ammattilaiselle.

Melanoomariskiä voi vähentää välttämällä ihon palamista auringossa. Mitä nuoremmalla iällä ihosolujen perintötekijöihin kehittyy UV-vauriota, sitä herkemmin soluvirheet myös iän myötä kertautuvat ja pahentuvat. Siksi etenkin lasten ja nuorten on varottava auringonpolttamia.  

Faktaa luomista ja ihosyövistä

• Tavallisimmat ihosyövät ovat tyvisolusyöpä eli basaliooma sekä okasolusyöpä eli ihon levyepiteelikarsinooma

• Melanooma on muita harvinaisempi, mutta huomattavasti vaarallisempi ihosyöpä

• Melanoomariskiin vaikuttaa perinnöllisyys, ihon palaminen auringossa ja entuudestaan olemassa olevien pigmenttiluomien lukumäärä

• Uudet tai nopeassa tahdissa kirjaviksi muuttuneet, ärtyneet luomet on syytä käydä näyttämässä terveydenhuollon ammattilaiselle

• Koska vain osa melanoomista kehittyy olemassa oleviin luomiin, selvästi hyvänlaatuisten luomien poistosta ei ole hyötyä melanooman ehkäisyssä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi